Hufvudstadsbladet

Ett resultat av tvång

- MIKAEL SANNER

Hur mycket skall man tvinga sina barn? Skall man tvinga dem att diska? Ja, det tycker jag. Likväl som de skall städa, gå ut med soporna, bädda sängen och läsa läxor. Jag tycker att jag kan tvinga dem till mycket, men börjar undra om det kanske ändå finns en gräns för hur mycket en kan tvinga dem till.

När jag var liten tvingade min pappa mig att spela fiol. Jag kan lova att jag inte spelat fiol sedan dess. Och då förfelades ju hans ambition med att tvinga mig att spela.

Det är så dubbelt det där. Att jag som vuxen inser hur lik mina föräldrar jag är, samtidigt som jag förstår att vissa saker gör jag inte i dag därför att jag tvingades till det som barn.

Självklart lär man sig läxan!? Så mina barn har inte tvingats spela något instrument, men det har blivit lite kliande på gitarren och klinkande på pianot ändå. Jag är otroligt nöjd när jag i dag kan sitta och improviser­a musik tillsamman­s med mina barn – men jag spelar inte fiol då utan knackar mig fram på gitarr.

Min pappa gick ju miste om den fantastisk­a musikala samvaron – med mig, vi var fyra syskon och alla blev inte lika bångstyrig­a. Något som min pappa inte tvingade mig till, och som han faktiskt nästan aldrig gjorde, var att ta med mig på konsert. Däremot växte vi upp med att hans kompisar kom och så övade stråkkvart­etten i vårt vardagsrum.

Pappa var född och uppvuxen med den klassiska musiken och spelade och lyssnade otroligt mycket själv, men tog sällan med oss barn på konsert.

Utifrån tesen att tvång dödar intresse och frivilligh­et gagnar det så är det kanske inte så konstigt att jag gärna går på konsert och har gjort hela mitt liv.

Jag har, utan att reflektera över det, gått utan mina barn. Så häromdagen fick jag se att en riktigt bra pianist skulle komma och spela Bartók! Direkt tänkte jag köpa biljett till mig och dottern. Inte för att jag tror att hon vill gå, men för att jag vill väcka hennes intresse … Men så kom jag på varför jag tror att jag går på konsert: Jag tvingades aldrig dit som barn.

Nu är jag i valet och kvalet: Tvång eller inte?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland