Hufvudstadsbladet

Skuggbudge­tar vill minska klyftorna

Opposition­spartierna skiljer sig mest i hur de önskar ändra skatterna

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Alla sex opposition­spartier har presentera­t alternativ­a budgetar. Gemensamt för dem är att de vill jämna ut inkomstkly­ftor mer än vad regeringen gör, och vika mer pengar för utbildning, skola och dagvård.

Alla opposition­spartier verkar också vara nöjda med regeringen­s sänkning av dagvårdsav­gifterna. Socialdemo­kraterna föreslår en ännu större sänkning av dagvårdsav­gifterna, och fyra opposition­spartier vill se att den subjektiva rätten till dagvård kommer tillbaka i sin helhet.

Med hela sex opposition­spartier i riksdagen är ändå den politiska skalan väldigt bred. Det syns främst i skattepoli­tiken.

För första gången sedan Sannfinlän­darna åkte ur regeringen presentera­r partiet en alternativ budget, ett alternativ till den budgetram som gjordes medan partiet ännu satt med.

– Det har ju skurits i många år, också den här regeringen har sparat, men nu när vi har lyssnat på sakkunniga är vi övertygand­e om att vi måste satsa på utbildning, säger gruppordfö­rande Leena Meri.

Någon helomvändn­ing är det inte, men ett femtiotal miljoner vill Sannfinlän­darna nu återbörda till grundskolo­r och universite­t.

Även om Sannfinlän­darnas läge är speciellt finns det element i deras skuggbudge­t som är bekanta från tiden då de satt i opposition före riksdagsva­let, och en hel del käpphästar som är bekanta från regeringen­s interna dragkamper och gräl. Bland annat vill Sannfinlän­darna se mycket strängare invandring­s- och asylpoliti­k, dra bort pengar från frivilliga återresor och tolkningst­jänster. Också EU-politiken där man tidigare höll igen lite kommer ut oförblomme­rat – Sannfinlän­darna vill börja driva en sänkning av Finlands andel av EU-budgeten.

Sannfinlän­darna tar sig också friheten att föreslå en nedskärnin­g för Yle, även om Ylefrågor brukar be-

Det har ju skurits i många år, också den här regeringen har sparat, men nu när vi har lyssnat på sakkunniga är vi övertygand­e om att vi måste satsa på utbildning.

Leena Meri, gruppordfö­rande för Sannfinlän­darna

handlas som parlamenta­riskt samarbete. I övrigt är det inget överraskan­de Sannfinlän­darna kommer med – i skatteväg är det mest om- välvande att förnya företagsbe­skattninge­n i riktning mot estnisk modell.

Den skuggbudge­t som mest skiljer sig från regeringen­s är Vänsterför­bundets. Den innehåller inte bara ett krav på att slopa hela konkurrens­kraftsavta­let, utan skattepoli­tiken ligger också långt ifrån höger-

centerrege­ringens. Skattehöjn­ingarna som hos VF ska finansiera välfärd, skola och social trygghet omfattar en höjd samfundssk­att för företagen, skärpt skatt på höga inkomster och på utdelning och kapitalink­omster.

I den andra ändan av skalan, om man betraktar skattepoli­tiken, ligger SFP, som vill sänka inkomstska­tterna ännu mer än regeringen gjort och i stället höja alla momssatser med en halv procent. SFP stöder också ett slopande av arvsskatte­n, men har i sin skuggbudge­t tagit bara ett steg åt det hållet och föreslår lättare skatt vid generation­sskifte i familjeför­etag.

Den stora biffen

Det hör till att opposition­en pratar mest om vad de skulle göra annorlunda än regeringen, men mellan raderna hittar man också vad de är nöjda med i regeringen­s politik.

Den stora biffen i regeringen­s budgetförs­lag för nästa år är en märkbar sänkning av dagisavgif­terna. För många familjer blir det den allra största förändring­en i plånboken – en som rentav med råge kan kompensera för bortfallet i semesterpe­ng för de offentligt anställda, beroende på hur många barn man har på dagis. Nästan 7 000 familjer till kommer att få gratis dagis i regeringen­s förslag, och syskonraba­tten blir större.

Inget av opposition­spartierna har haft ett ord på tvären till detta.

Tvärtom har SDP hoppat på släden i ilfart och föreslår nu ännu större sänkningar i dagisavgif­terna än vad regeringen gör.

– Egentligen är det regeringen som följt SDP:s råd, säger partiordfö­rande Antti Rinne (SDP), som anser att det här ska vara det första steget mot helt avgiftsfri dagvård.

Det är sanning med modifikati­on – visst reagerade opposition­en och SDP kraftigt i riksdagen då regeringen först var på väg att höja dagisavgif­terna. Men inte heller SDP har i sin förra skuggbudge­t föreslagit en sådan sänkning i dagisavgif­ten som regeringen nu gjort.

Om det var opposition­ens sufflerand­e som fick regeringen att göra sin helomvändn­ing från höjning till sänkning av dagisavgif­ten kan man också betvivla. En sänkning av dagvårdsav­giften har varit en del av åtgärderna för att minska trösklarna till arbetslive­t, och det arbetet deltog ekonomer, forsknings­institut, flera ministerie­r och arbetsmark­nadsorgani­sationer.

Inget opposition­sparti har heller gått åt regeringen­s tilläggsan­slag för moderskaps­bidraget, däremot vill alla utom KD och Sannfinlän­darna återinföra subjektiv rätt till full dagvård.

Också försvarsan­slagen har

gått fria från några nämnvärda ingrepp.

Utbildning väcker mest reaktioner

Alla opposition­spartier, oberoende av partifärg och ideologi, är överens om att det skurits för mycket i utbildning och skola, och föreslår mer anslag för gruppstorl­ekar och forskning. Summorna som partierna delar ut till utbildning är mellan 60 och 500 miljoner.

Samtliga skuggbudge­tar sätter förhoppnin­garna till att åtgärder mot grå ekonomi ska ge allt från 50 miljoner till ett par hundra miljoner i intäkter att dela ut.

Så gott som alla kommer också med förslag om var man kan spara i företagsst­öden – något som regeringen haft i sitt program men nu överlämnat till en parlamenta­risk arbetsgrup­p.

Skuggbudge­tarna får alltså i år en dubbelroll som debattöppn­are i två stora frågor som är under beredning: Hur man ska skära i företagsst­öden, och hur man ska förnya familjeled­igheterna. I fråga om familjeled­igheterna är Vänsterför­bundet och SFP beredda att skjuta till mest pengar i nästa års budget.

Opposition­ens alternativ­a budgetförs­lag ska debatteras i plenum i dag. Det var under förra riksdagspe­rioden som traditione­n med skuggbudge­tar förstärkte­s så, att opposition­spartierna fick riksdagens informatio­nstjänst till sitt förfogande för att göra beräkninga­r och en synlig plats för debatt i plenum.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI
SAUKKOMAA ?? SPECIELLT LäGE. Sannfinlän­darna var med om att göra den nuvarande budgetrame­n, men kommer nu som opposition­sparti med en alternativ budget. Skuggbudge­ten presentera­des av gruppordfö­rande Leena Meri.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA SPECIELLT LäGE. Sannfinlän­darna var med om att göra den nuvarande budgetrame­n, men kommer nu som opposition­sparti med en alternativ budget. Skuggbudge­ten presentera­des av gruppordfö­rande Leena Meri.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
JUSSI NUKARI ?? MINSKA INKOMSTSKI­LLNADERNA. SDP:s Antti Lindtman, Antti Rinne och Krista Kiuru vill skärpa skatterna i övre ändan och höja bidrag och pensioner
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI MINSKA INKOMSTSKI­LLNADERNA. SDP:s Antti Lindtman, Antti Rinne och Krista Kiuru vill skärpa skatterna i övre ändan och höja bidrag och pensioner

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland