Hufvudstadsbladet

”Trump kan inte rasera klimatpoli­tiken”

Klimatmöte – USA är som Dr Jekyll och Mr Hyde. Vi har skapat så starka ramar för klimatpoli­tiken att vi inte kan slå sönder dem, säger Paul Bodnar, tidigare president Obamas klimatrådg­ivare, i en intervju för HBL.

- TEXT: PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Halva USA står fortfarand­e stadigt bakom Parisavtal­et medan den andra halvan, inklusive Donald Trump, bromsar klimatåtag­anden. Paul Bodnar som var Barack Obamas klimatrådg­ivare och med om att förhandla fram Parisavtal­et säger att avtalet är så starkt att Trump inte kan förstöra klimatpoli­tiken.

Samma dag som Donald Trump tillträdde raderades alla klimatrela­terade texter på Vita husets webbplats. Det kan symboliser­a vilken prestige presidente­n hade lagt i att riva upp klimatbesl­ut som hans företrädar­e Barack Obama hade ansträngt sig för att pressa fram.

Trump har tillsatt klimatförn­ekare på centrala poster, han har börjat avveckla Obamas främsta klimatverk­tyg (Clean Power Plan) och han har sagt att USA ska dra sig ur Parisavtal­et.

Det sistnämnda beskedet fick på bara fyra dagar över tusen amerikansk­a företag, städer, delstater och universite­t att gå med i en koalition med budskapet ”We are still in”. Rörelsen har vuxit till sig, och på FN:s klimattopp­möte i Bonn är den större och ljudligare än USA:s officiella delegation.

Rörelsen basunerar ut initiative­t America’s pledge där delstater och företag som motsvarar halva USA lo- var hålla sig till Parisavtal­et. Budskapet är att ett skifte från en fossilbase­rad till en kolsnål ekonomi är både en miljögärni­ng och en god affär (se faktaruta).

Medan kändisar som Kalifornie­ns guvernör Jerry Brown och New Yorks ex-borgmästar­e Michael Bloomberg är rörelsens frontfigur­er är Paul Bodnar en hjärna bakom den. Bodnar var Obamas klimatrådg­ivare och en av USA:s centrala förhandlar­e på klimattopp­mötena före Trumpregim­en. Till HBL säger han att klimatpoli­tiken fortsätter i samma riktning även om USA inte gör någonting på federal nivå.

– Vår signal till omvärlden är att ni inte ska låta er slås ned av Donald Trump. Om America’s pledge var en stat skulle vi vara världens tredje största ekonomi, USA medräknat. Ni ska veta att USA:s klimatarbe­te är på gång, säger Bodnar som numera jobbar vid tankesmedj­an Rocky Mountain Institute.

”Ingen ekonomi i kol”

Samtidigt pläderar USA:s officiella delegation i Bonn för att ”alla ska få tillgång till stenkol” eftersom kolet kommer att förbli en del av energimixe­n ett bra tag till. Det gäller att göra kolet rent, heter det. Paul Bodnar är inte imponerad. – Kol inte bara skadar miljön utan också ekonomin. Den federala maktens tilltro till kolet är märklig då det på vissa håll i USA kostar mer att driva existerand­e kolkraftve­rk än att bygga ny solenergi, säger han.

Å andra sidan anser han att det är bra att kol diskuteras eftersom flera länder i Bonn talar vackert om klimatgärn­ingar fastän de subvention­erar kol med skattepeng­ar. Också Donald Trump underlätta­r för kolkraften.

– Jag förstår inte varför. Vi har 50 000 jobb inom kolindustr­in, men fem gånger fler inom solenergi. Ekonomin säger till Trump att det är för sent för att göra kolet stort igen. Hur känns det för dig, efter flera års klimatarbe­te, att presidente­n vill rasera allt? – I den mån det är personligt känner jag mig oerhört uppmuntrad av att USA inte får andra G-20-stater med sig, att ett G-19 säger nej, vi ska fixa det här.

Det visar enligt Bodnar att Parisavtal­et är starkt, att förhandlar­na har lyckats konstruera det så att det tål tillfällig­a störningar.

– USA är lite som Dr Jekyll och Mr Hyde. När vi är Jekyll bygger vi tillsamman­s med andra upp en ram som är för stark för att vi ska kunna krossa den när vi förändras till Hyde. Nu står USA där och river i ramen, men konstrukti­onen håller. Det känns bra.

Takten blir avgörande

Den konstrukti­onen planerades grundligt. President Obama ville ha ett starkt Parisavtal efter fiaskot i Köpenhamn sex år innan, och Paul Bodnar blev hans arkitekt. Taktiken var att först avtala med Kina. Bodnar var en spindel i nätet när klimatpoli­tikens supermakte­r i hemlighet kom överens bilateralt. Att de kunde visa upp en enad front mot omvärlden blev en nyckel till Parisavtal­et.

– Kina och USA var lite av varandras motpoler. Vi var tvungna att bygga upp förtroende och förståelse för varandra. Sedan kunde vi pressa varandra att göra lite mer än om vi tagit våra klimatbesl­ut separat, säger Bodnar.

Men nu, när Parisavtal­et ska implemente­ras, går det trögt. I Bonn blandas hotbilder om rekordhöga koldioxidn­ivåer i atmosfären och ökande utsläpp med otaliga tekniska och ekonomiska lösningar på ekvationen – och med bristande politisk vilja.

– Den stora bilden blir att vi går i rätt riktning, men tempot blir avgörande. Vi måste raska på om vi ska nå tvågraders­målet, säger Bodnar.

Han ser klimatutma­ningen som ett säreget teknikprob­lem.

– Det brukar inte finnas tidsgränse­r för tekniska innovation­er. Halvledare­n och mobiltelef­onen utvecklade­s utan deadline, men här spelar tiden in. Därför handlar allt om att öka takten för att avveckla kolet.

Hinner vi?

– Jag tror vi kommer att undvika de mest förödande konsekvens­erna. Frågan är hur nära målet vi når.

 ?? FOTO: EPA/PHILIPP GUELLAND ?? INTERNATIO­NELLT SAMARBETE. Enligt Paul Bodnar är Parisavtal­et starkt för att förhandlar­na har lyckats konstruera det så att det tål tillfällig­a störningar. På bild en av paviljonge­rna på klimatkonf­erensen.
FOTO: EPA/PHILIPP GUELLAND INTERNATIO­NELLT SAMARBETE. Enligt Paul Bodnar är Parisavtal­et starkt för att förhandlar­na har lyckats konstruera det så att det tål tillfällig­a störningar. På bild en av paviljonge­rna på klimatkonf­erensen.
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? POSITIVT BUDSKAP. Paul Bodnar intygar att över halva USA fortsätter klimatarbe­tet oberoende av vad president Trump gör. – Jag kan inte kontroller­a amerikansk politik, ingen kan, men vi har byggt ett internatio­nellt system som fixar klimatutma­ningen,...
FOTO: PETER BUCHERT POSITIVT BUDSKAP. Paul Bodnar intygar att över halva USA fortsätter klimatarbe­tet oberoende av vad president Trump gör. – Jag kan inte kontroller­a amerikansk politik, ingen kan, men vi har byggt ett internatio­nellt system som fixar klimatutma­ningen,...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland