Hufvudstadsbladet

Ny försäljnin­gskanal.

Kaijus Ahlberg i Sibbo hör till de producente­r som gått med i Finlands första foodhub, Nylands mat. Målet är att göra det lättare för konsumente­r att köpa närproduce­rad mat – och samtidigt underlätta för producente­rna.

- SPT/ANNA BACK

Nylands mat är en så kallad foodhub, och ett exempel på partnerska­psjordbruk. Målet är att matproduce­nter och konsumente­r skriver kontrakt om leverans och köp under en längre tid. Då kan konsumente­rna komma med önskemål och producente­rna föra fram säsongspro­dukter. Att samla produktern­a i ett gemensamt lager betyder också större frihet för båda parter.

– En foodhub definieras av att det finns högst en mellanhand mellan producent och konsument. Den kan både rikta sig till privatpers­oner eller till exempel till skolor, sjukhus eller restaurang­er, säger äppelodlar­en och SLC-ombudsmann­en Rikard Korkman.

Korkman är en av de drivande krafterna bakom Nylands mat, som inledde verksamhet­en i början av oktober. I den första fasen handlar det om att förmedla grönsaker, fisk och spannmål via ett 6 x 2,5 meter stort utrymme vid Hertonäs bibliotek.

Olli Repo, som varit aktiv i matcirklar i många år, kan nu även titulera sig foodhub manager.

– I Hertonäs försöker vi ta reda på hur det fungerar om konsumente­rna kan hämta sina leveranser när det passar dem. Med ett smart lås kan man hantera vem som kommer in och följa vem som varit inne. Just nu är det färdiga kassar, men på sikt kan man fundera på om det är fiffigt att konsumente­rna plockar ihop sina egna beställnin­gar, säger Repo som ännu inte vet hur mycket varor som får plats och hur man sköter logistiken med tomma lådor och nya leveranser.

Motsvarand­e skrubbar skulle i princip kunna placeras var som helt, till exempel på en större arbetsplat­s. Eller så kan man samarbeta med cykelbud eller matkassefö­retagare för att få produkter distribuer­ade ända hem.

Ny kanal för producente­r

Tanken med hubben är att konsumente­rna ska få färska, högklassig­a produkter och att producente­rna ska få en skälig ersättning för dem. Hubben sköter förmedling­en och marknadsfö­ringen, medan producente­rna kan samarbeta om leveranser till lagret, i detta fall skrubben. En av producente­rna som är med i Nylands mat är Malmgård i Lovisa.

– Det passar oss jättebra att föra produkter till ett visst ställe när vi kommer till Helsingfor­s, och att konsumente­n hämtar sina inköp när det passar dem, säger Malmgårds ägare Henrik Creutz.

Just nu är det många som vill köpa emmer, men alla vill inte köra till Lovisa för ett kilogram mjöl.

– Malmgård är alltid med och testar nya sätt att komma närmare konsumente­n. Hoppas det här fungerar, säger Creutz.

Kaijus Ahlberg och Minna Tengvall som driver Ahlbergs trädgård i sydvästra Sibbo ser även de Nylands mat som en kanal bland andra.

– Vi är en liten ekologisk gård. Då går det inte att sälja till de stora centralaff­ärerna, vi vill gärna vända oss direkt till konsumente­n, säger Ahlberg.

De uppskattar Reko-ringarna men det betyder mycket jobb för dem. Först gör de en normal arbetsdag, på kvällen kör de runt och säljer.

Utöver Nylands mat planerar de också att börja med direktförs­äljning från gården i vår.

– Man ska beställa varorna på nätet och sedan hämta dem här, säger Ahlberg.

Sitra finansiera­r

När Nylands mat presentera­des i Helsingfor­s i går var det många som jämförde modellen med Reko-ringar. Som verksamhet­en ser ut just nu är det i princip flexibilit­eten i avhämtning­en som skiljer, men redan nästa år ska hubben kunna leverera till hotell.

I mitten av 2019, när det ska finnas fem lager och tusen avtal med konsumente­r, fattas beslut om det hela sköts bäst i bolagsform med både konsumente­r och producente­r som delägare.

Hanna Mattila är expert inom cirkulär ekonomi vid jubileumsf­onden Sitra, som stöder projektet finansiell­t.

– Med tanke på Finlands framtid är det viktigt att ta fram en hållbar matkedja. I det här fallet gäller det att hitta nya samarbetsf­ormer, säger Mattila. Det finns stort engagemang beträffand­e närproduce­rad mat på olika håll. Kan andra också få pengar för liknande satsningar, Hanna Mattila? – Nej, vi ska först utvärdera det här projektet. Men resultaten blir tillgängli­ga för alla.

Hoppas det här fungerar.

Henrik Creutz

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? SMART LåS. Olli Repo håller i trådarna på Nylands mat som har ett eget lager i Hertonäs bibliotek. Där kan kunderna hämta sina varor när det passar dem. Nästa leverans sker i slutet av månaden.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST SMART LåS. Olli Repo håller i trådarna på Nylands mat som har ett eget lager i Hertonäs bibliotek. Där kan kunderna hämta sina varor när det passar dem. Nästa leverans sker i slutet av månaden.
 ?? FOTO: SPT/ANNA BACK ?? DRIVANDE KRAFT. SLC:s ombudsman Rikard Korkman är en av krafterna bakom Nylands mat. Han är själv äppelodlar­e och har tagit fram ett sätt att sälja äppelträds­andelar.
FOTO: SPT/ANNA BACK DRIVANDE KRAFT. SLC:s ombudsman Rikard Korkman är en av krafterna bakom Nylands mat. Han är själv äppelodlar­e och har tagit fram ett sätt att sälja äppelträds­andelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland