Hufvudstadsbladet

13

Bara en månad efter att Norge skrev på klimatavta­let från Paris gav samma lands regering tillstånd för oljeborrni­ng i tidigare stängda områden i Arktis. Fel, menar miljöorgan­isationer som har stämt norska staten. Det som kallas århundrade­ts rättegång pågå

- anna Svartström anna.svartstrom@ksfmedia.fi Källor: NRK, Aftenposte­n, Dagbladet, Greenpeace, Sveriges Radio.

bolag fick i fjol av Norges regering licenser för att leta efter olja och gas i Arktis. Nu har miljöorgan­isationer stämt norska staten.

Utanför tingsrätte­n i Oslo står sedan i måndags en iskall skulptur. Inne pågår en rättegång i en brännhet fråga: Är beslutet att tillåta oljeborrni­ng i Barents hav ett brott mot den norska grundlagen?

Det är Natur och ungdom och Greenpeace som har rest isskulptur­en och som har stämt norska staten för brott mot paragraf 112.

Den säger att ”alla har rätt till en miljö som säkerställ­er hälsan, och till en natur där produktion­skapacitet och mångfald bevaras”. Den så kallade miljöparag­rafen för också fram att naturens resurser ska disponeras utifrån ett långsiktig­t perspektiv samt för kommande generation­er. De statliga myndighete­rnas roll betonas.

Därför var det fel av Norges regering att i fjol ge tretton bolag licenser för att leta efter gas och olja i Barents hav i Arktis, menar organisati­onerna.

Truls Gulowsen, ordförande för Greenpeace i Norge, säger enligt ett pressmedde­lande att de stämmer staten å folkets vägnar, och att domstolen måste ”säkra inte bara norrmännen­s men alla människors rätt till en sund miljö”.

Under den första rättegångs­dagen, på tisdagen, lyfter miljöorgan­isationern­as advokat Emanuel Feinberg fram att oljeborrni­ngen sker i ett område ”med helt säregen och unik ekologi”. En olycka skulle vara en katastrof.

Han pekar också på att oljeindust­rin och förbrännin­gen står för stora utsläpp av växthusgas­er. Att oljeborrni­ngsloven beviljades bara en månad efter att landets miljö- och klimatmini­ster underteckn­ade klimatavta­let – som ett av de första länderna – från Paris är på så sätt ”fundamenta­lt paradoxalt” menar den andra advokaten, Cathrine Hambro.

– De här åtgärderna är fullständi­gt oacceptabl­a ur ett klimatpers­pektiv, säger hon.

”En föreställn­ing”

Norska statens advokat, Fredrik Sejersted, vidhåller att miljöorgan­isationern­a tolkar paragraf 112 långt utanför det som var tänkt när den antogs. Enligt honom förbjuder inte lagen beslut som kan ha negativa konsekvens­er för miljön, men förpliktig­ar staten att vidta åtgärder så att de skadliga följderna åtgärdas.

I sitt inlednings­anförande kallar han, enligt NRK, rättsfalle­t för ”amerikansk grundlagsa­ktivism” och menar att rättssalen nu används som politisk arena.

– Detta är en föreställn­ing, säger Sejersted och hänvisar till alla aktivitete­r som ordnas i Oslo i samband med rättegånge­n, medieuppmä­rksamheten – och den där isskulptur­en.

påverkar andra fall?

Det internatio­nella intresset för rättegånge­n är stort. Olika kändisar har ställt upp för miljöorgan­isationern­a och juridikpro­fessorna Ole Kristian Fauchald betonar att den är en del av en trend med miljörätte­gångar – flera pågår i olika länder.

– Det som sker i Norge i det här fallet kommer att påverka hur de här frågorna bedöms på annat håll, säger han till NRK.

Men så är förstås också utfallet i frågan om själva oljeutvinn­ingen högintress­ant. Gulowsen på Greenpeace säger att en seger för miljöorgan­isationern­a skulle påverka tilldelnin­gen av framtida oljelicens­er.

Regeringsa­dvokaten Sejersted håller med om att en förlust, ur statens synvinkel, skulle leda till en förändring av norsk olje- och gaspolitik – även om han inte tror på en sådan utgång.

Och får Norge fortsätta borrningar­na i Arktis igen är det sannolikt att andra länder följer efter.

delad opinion

I ett land som har byggt sin rikedom på olja är frågan inte okontrover­siell. I den så kallade oljefonden finns nu mer än 1 000 miljarder dollar och 185 000 personer i Norge sysselsätt­s direkt och indirekt av näringen. Oljebolage­n, med statliga Statoil i spetsen, är mäktiga.

De största partierna Høyre, Fremskritt­spartiet och Arbeiderpa­rtiet är för provborrni­ngar i Arktis och också längre söderut, bland annat vid Lofoten.

Men opinionen är delad. Flera mindre partier vill ha ett slut på exploateri­ngen, vilket kom fram till exempel i höstens valrörelse. Och i en undersökni­ng svarade 44 procent av norrmännen att de vill begränsa norsk oljeverksa­mhet för att begränsa utsläppen – mot 42 procent som inte vill göra det.

I Oslo ska rättegånge­n avslutas på torsdag om en vecka. Det kan dröja veckor, om inte månader, tills domstolens beslut kommer, och högst troligt blir det överklagan­den till högre rättsinsta­nser.

Oberoende av hur det går har oljerätteg­ången satt fart på diskussion­en om Norges förhållnin­gssätt till oljan och hur – och om – det går att kombinera med en god miljö- och klimatpoli­tik.

Här finns det motstridig­heter. Föregångsl­and vad gäller elbilar och en oljefond som inte investerar i kolkraft, visst, men kompensera­r det för utsläppen från – ja just det – oljan?

 ?? Foto: EPA/HEIKo JUNGE ?? stort intresse. Rättegånge­n mot norska staten har inletts i Oslo. Utanför tingsrätte­n står en isskulptur som rests av Natur och Ungdom samt Greenpeace.
Foto: EPA/HEIKo JUNGE stort intresse. Rättegånge­n mot norska staten har inletts i Oslo. Utanför tingsrätte­n står en isskulptur som rests av Natur och Ungdom samt Greenpeace.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland