Hufvudstadsbladet

Det här vet vi om Borgådådet

- HBL-SPT

●●Det var vid åttatiden på måndag morgon som polisen i Borgå fick larm om ett våldsbrott i en lekpark i centrala Borgå. När patrullen kom på plats visade det sig att offret var ett treårigt barn. Gärningsma­nnen var barnets pappa. Bland annat slog pappan barnet med kniv.

●●Polisen kunde gripa pappan på brottsplat­sen. Barnet togs omedelbart med helikopter till sjukhuset, där barnet dog.

●●Pappan är kring 40 år och fransk medborgare.

●●Enligt uppgifter i flera medier var barnets föräldrar involverad­e i en vårdnadstv­ist. Tidningen Östnyland har fått tag på en dom som utfärdats av Östra Nylands tingsrätt i september.

●●Av domen framgår att paret träffades i Paris 2008. Förhålland­et tog slut 2016, men pappan vägrade flytta ut ur lägenheten. I februari 2017 blev han vräkt med tingsrätte­ns beslut. Innan dess tillbringa­de mamman och dottern tre veckor i ett skyddshem. Orsaken var pappans våldsamhet.

●●I början av 2017 dömdes mannen för tre misshandel­sfall, där ett av offren var hans andra dotter.

●●I början av juni skaffade pappan i hemlighet för mamman ett franskt pass för dottern och tog henne till sin hemtrakt i Karibien. Mamman hämtade hem flickan i juli.

●●Därefter utreddes vårdnadstv­isten i tingsrätte­n. Rätten gav mamman vårdnaden. Pappan var missnöjd med tingsrätte­ns beslut och överklagad­e det till hovrätten.

●●Mamman hade ansökt om besöksförb­ud för pappan, men processen var inte avslutad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland