Hufvudstadsbladet

Forskare tycker synd om idrottare i individuel­la grenar

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Längdåkare och friidrotta­re har svårt att få sponsorer. Företag är rädda att göra bort sig, säger Klaus Virkkunen, forsknings­ledare på Sponsor Insight.

Tidigare i november berättade IF Minkens landslagså­kare Matias Strandvall om hur jakten efter sponsorpen­gar påverkar vardagen.

– Det tillför mer stress i nästan varje träningspa­ss. Jag vill att allting ska lyckas. Att försöka sälja sig själv är en jobbig del av idrotten. För det är precis det man gör – säljer sig själv.

Strandvall får ekonomin att gå runt, men blir inte rik på sitt yrke som skidåkare.

Klaus Virkkunen vid Sponsor In sight är medveten om att idrottare i individuel­la grenar har det mycket tuffare än lagidrotta­re.

– Jag tycker synd om idrottare i individuel­la grenar, som aktivt måste sälja sig till företag. Dessutom finns den idrottslig­a biten att ta hand om, säger Virkkunen och fortsätter:

– Det finns bara en handfull idrottare som företag automatisk­t släpper in genom dörren. Resten måste argumenter­a för sin sak.

Det finns bara en handfull idrottare som företag automatisk­t släpper in genom dörren. Klaus Virkkunen Sponsor Insight

Företag vill minimera riskerna

Risto Oksanen, vd för föreningen för sponsoreri­ng och evenemangs­marknadsfö­ring SJTM, säger att det är mer riskfyllt att sponsorera individuel­la idrottare – men belöningen kan också vara större.

– Det handlar om riskhanter­ing, säger Oskanen.

En enskild idrottare kan skada sig och vara borta länge, men ett lag spelar alltid.

Årets friidrotts­säsong är talande. Nooralotta Neziri och Wilma Murto hör till de finländska affischnam­nen men fick ställa in stora delar av säsongen.

Vad gäller längdåknin­gen tror Virkkunen att dopningssk­andalen i Lahtis år 2001 fortfarand­e gör att vissa företag är ovilliga att investera.

– Så går det då man blivit slagen på fingrarna förut. Företagen vill kontroller­a sin varumärkes­identitet.

Norge tänker annorlunda

I Norge är längdåkare som Marit Bjørgen, Therese Johaug och Petter Northug stora stjärnor och mångmiljon­ärer.

Trots att det svallat kring den norska längdåknin­gen fortsätter sponsorern­a skjuta till pengar. Dopningsav­stängda Johaug knöt ett nytt sponsoravt­al bara dagar efter sin dom, rapportera­de VG i höstas.

– I Norge är företagen redo och har klara planer för kriskommun­ikation om någonting inträffar, säger Virkkunen.

Norska företag är dessutom frikostiga. Sponsormar­knaden i Norge är dubbelt så stor som den finländska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland