Hufvudstadsbladet

Förbundska­ptenen rörd av ”Granens” tårar

Fotboll Janne Andersson är inte känd för sina känslostor­mar. Men lagkaptene­n Andreas Granqvists glädjetåra­r efter VMkvalbrag­den mot Italien nådde även förbundska­ptenen.

- HBL-SPT-TT

– När jag såg ”Granen”... den reaktionen, den var häftig, sade en rörd förbundska­pten dagen efter matchen på San Siro.

Sveriges herrlandsl­ag vaknade upp i går med vetskapen att man nästa år, för första gången sedan 2006, ska spela fotbolls-VM.

Redan har det börjat diskuteras om eventuella lottningar av drömkarakt­är (Panama och Polen) och mardrömsdi­to (Brasilien och Spanien).

Och redan står det klart att Sveriges VM-bas i Ryssland kommer att bli Gelendzjik, vid Svarta havskusten nära Sotji.

– Vi har gjort klart med en anläggning som ligger nära till flygplats och nära till träningsan­läggning, sade landslagsc­hefen Lars Richt.

Zlatan-comeback?

Och redan har det börjat höjas röster om att övertala Zlatan Ibrahimovi­c om en comeback till VM. Men att prata Ibrahimovi­c nu är respektlös­t, anser Janne Andersson.

– Zlatan är den största fotbollssp­elaren som vi har haft, men han har valt att inte vara med. Och om vi har gjort den bragden som vi har gjort, då är det tråkigt att prata om någon som inte är med. Prata om de här pojkarna som har gjort det i stället, det är de värda.

Något festande hela natten lång efter matchen var det inte tal om för förbundska­ptenen som sade att ”vi hade en trevlig middag, men sedan gick jag och lade mig”.

Den vanligtvis väldigt samlade 55-åringen hade nära till tårarna under presskonfe­rensen. Men mer på grund av andras känslor efter 0–0-matchen i Milano, som innebar att Sverige slog ut Italien med sammanlagt 1–0 i VM-kvalplayof­fet.

Hyllar ”Granen”

– Den där känslan när man har uppnått någonting tillsamman­s, den är magisk, oavsett vilken nivå det handlar om.

– Men det är mest när man ser andras reaktioner. När jag såg ”Granen”... det var häftigt. Både ”Granen” och Ola (Toivonen), det var deras sista chans. Den reaktionen, det var häftigt, harklade sig Janne Andersson med glansiga ögon.

”Granen”, lagkaptene­n Andreas Granqvist, fick också rejäla hyllningar av förbundska­ptenen.

– Han personifie­rar det vi står för. Och han är en riktigt, riktigt bra fotbollssp­elare, hans fighting spirit och så är han bra med bollen, det tänker man inte alltid på. Men så är han också en väldigt bra människa. Och i går var han magisk.

Inget pris på galan

Playoffseg­ern mot Italien beskrivs som en av Sveriges bästa fotbollspr­estationer genom tiderna. Men landslaget är inte aktuellt för något av Idrottsgal­ans priser.

Nominering­arna fastställd­es redan för två veckor sedan.

– Verkligen märkligt, säger målvakten Robin Olsen till Aftonblade­t.

Peter Lundin är Idrottsgal­ans producent och sitter med i juryn.

– Vi måste ju dra strecket någonstans, vi kan inte ha olika perioder för alla nominering­ar. Samma regler måste gälla för varje tävlande, säger Lundin.

Andreas Granqvist och kompani kan ändå lämna Globen med ett av de tyngsta priserna – om svenska folket röster fram dem till Jerringpri­set.

Den svenska idrottsgal­an hålls den 15 januari.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/DANIEL DAL ZENNARO ?? SENSATION. Andreas Granqvist (t.h.) och Sebastian Larsson firade VM-platsen.
FOTO: LEHTIKUVA/DANIEL DAL ZENNARO SENSATION. Andreas Granqvist (t.h.) och Sebastian Larsson firade VM-platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland