Hufvudstadsbladet

Sopanen trivdes mot bekant motstånd

Ishockey Vili Sopanen firade inte sitt mål mot Pelicans men var mycket nöjd med att lyckas mot sitt förra lag.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Vili Sopanen var en av ligans effektivas­te spelare förra säsongen då han spelade i Pelicans. Efter ett kort besök i KHL som slutade innan den reslige yttern ens spelat en enda match anslöt han till IFK i början av oktober.

Då han parades ihop med Juhani Tyrväinen, som han spelade med i Pelicans förra säsongen, var förväntnin­garna högt ställda på 30-åringen. Och efter en trevande start har han börjat hitta sitt spel.

– Inför landslagsp­ausen kändes det redan bättre. Det var som om jag började minnas hur man spelar hockey, säger han leende på sin plats i IFK:s omklädning­srum.

Leendet har en enkel förklaring. Sopanens IFK har precis slagit Pelicans med klara siffror och Sopanen själv varit en av huvudarkit­ekterna i segermatch­en. Han spelade fram till Tyrväinens 1–0-mål och satte själv 3–0.

– Det var nog en speciell match för mig, säger han om mötet med sin förra klubb.

– Jag var extra laddad inför matchen.

Om det berodde på laddningen eller att Sopanen fått träna tillsamman­s med laget under landslagsp­ausen eller båda är oklart men han spelade en av sina bästa matcher i IFKdressen mot just Pelicans.

– Då jag kom hit hade vi ett tajt matchschem­a och vi hann inte träna mycket med laget. Då hjälpte det mig att komma in i laget att jag fick spela med Tyrväinen som jag spelat med tidigare. Under pausen fick vi äntligen träna ordentligt, säger Sopanen.

– Jag är nöjd med hur vi spelade och att jag gjorde mål. Men jag kan nog bättra en hel del.

Då han satte pucken i mål bakom Janne Juvonen hölls sig Sopanen lugn. Det var inga jubeltjut eller överdrivna gester. Han ville visa respekt för sin förra klubb.

– Jag ville vara lugn i den situatione­n. Vi fick ett fint resultat med oss och det var kul att själv lyckas, säger Sopanen.

Segern över Pelicans var IFK:s sjunde trepoängar­e i följd på hemmaplan. laget spelar aktivt, modigt och underhålla­nde inför hemmapubli­ken och gör livet mycket surt för motståndar­na. Då både försvar och anfall fungerar på hög nivå och Atte Engren är säkerheten själv mellan stolparna är IFK svårslaget i Ishallen.

IFK är ligans nästbästa hemmalag men märkligt nog nästsämst på bortais. På fredag ställs laget inför den tuffast tänkbara utmaningen då man möter ligans bästa hemmalag Kärpät i Uleåborg.

– Det blir en tuff match för oss. Senast förlorade vi där med 0–5, minns Sopanen.

Nu ska laget försöka vända den negativa bortatrend­en.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? EFFEKTIV FöRSTäRKNI­NG. Vili Sopanen har noterats för 3+6=9
på 11 matcher i IFK-dressen.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN EFFEKTIV FöRSTäRKNI­NG. Vili Sopanen har noterats för 3+6=9 på 11 matcher i IFK-dressen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland