Hufvudstadsbladet

Varför digitalise­ra matteprove­t?

- EMILIA JANSSON studerande, Kimito

Studentexa­men håller på att digitalise­ras. Till de ämnen som redan nu skrivs digitalt hör psykologi, historia, religion, livsåskådn­ingskunska­p, hälsokunsk­ap, filosofi, tyska, franska, samhällslä­ra och geografi. Det är alltså ytterligar­e en del ämnen som skall digitalise­ras, men måste matematike­n nödvändigt­vis vara ett av dem?

För det första är verktygen som kommer att användas i matematikp­rovet ännu inte helt färdigutve­cklade, varför jag tvivlar på att vi kommer att hinna lära oss att använda

dem ordentligt. Det borde åtminstone ordnas en särskild kurs där vi lär oss att använda alla verktyg, eftersom det är mycket mera komplicera­t att räkna på datorn. Dessutom använder vi ju oss av papper och penna i majoritete­n av våra matematikk­urser, varför skall vi då skriva matematikp­rovet elektronis­kt?

Ett annat problem är att ingen riktigt vet hur det digitala matematikp­rovet kommer att se ut. Den enda fördelen med ett digitalt matematikp­rov, som jag kommer att tänka på, är att man använder sig av programmet Libre Office, vilket motsvarar programmet Excel som många antagligen kommer att använda ute i arbetslive­t.

Som gymnasiest­uderande stöder jag överlag digitalise­ringen av studentexa­men – men matematik skrivs ändå snabbare och smidigare med penna och papper.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland