Hufvudstadsbladet

Li Andersson lämnar Antti Rinne i sin skugga.

- Åbo Underrätte­lser Stefan Holmström

Iltalehti

om att SDP på ett personligt plan förlorar mot Vänsterför­bundet, men är starkare vad gäller väljarstöd­et. Dyr och riskabel reform

Tingsrätts­reformen sägs förbättra medborgarn­as rättsskydd och den service tingsrätte­rna erbjuder. Det är svårt att förstå hur, då tingsrätte­rnas antal minskas från 27 till 20.

Ur en språklig synvinkel skulle reformen drabba Svenskfinl­and hårt. Målet är att lägga ned tingsrätte­rna i Borgå och Raseborg och sammanträd­esplatsen i Jakobstad. Samtidigt slås Österbotte­ns tingsrätt samman med Mellersta Österbotte­ns tingsrätt, så att förvaltnin­gsspråket byts till finska.

På sikt leder det här oundviklig­en till att möjlighete­rna att sköta rättsliga ärenden på svenska krymper.

Eftersom det inte finns en region som undviker de negativa följderna av den tilltänkta tingsrätts­reformen, borde det inte vara omöjligt att stoppa den. Åsikterna går nämligen isär också inom regeringen: i norra Savolax har fem riksdagsle­damöter arbetat mot lagen, över partigräns­erna, medger Elsi Katainen, en centerpart­ist som inte gillar sin egen regerings planer.

Tingsrätts­reformen skulle hota rättsskydd­et för alla och slå särskilt hårt mot det svenska. Den skulle också bli dyr och leda till tokigheter i hela landet. Därför borde det inte vara omöjligt att med rätt politik nå över partigräns­erna och vinna ett tillräckli­gt stöd för att stoppa denna värdelösa reform.

 ?? LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland