Hufvudstadsbladet

Ett dansverk där sällsamma sånger skapas

- VILHELMINA ÖHMAN kultur@ksfmedia.fi

Strange songs är ett bisarrt ljudverk, en lek med språkens och kroppens ljudegensk­aper. DANS ●●Strange songs. Koreografi, koncept och uppträdand­e: Claire Vivianne Sobottke. Musik: Tian Rotteveel. Stoa 11.11.

I lördags var det sista dagen för dansfestiv­alen Liikkeellä marraskuus­sa i Helsingfor­s. Festivalen, som ordnats i trettio år, har en viktig roll för den moderna dansen i Finland. Den är ett fönster mot den internatio­nella dansscenen.

Festivalen avslutades på Stoa med den fransk-tyska danskonstn­ären Claire Vivianne Sobottke tillsamman­s med kompositör­en Tian Rotteveel. Sobottke har studerat både modern dans och teaterkons­t i Berlin och har arbetat på teatrar som Volksbühne Berlin, Deutsches Theater Berlin och Théatre Vidy. På frågan om hon är mer skådespela­re eller dansare har hon svarat att hon hellre säger att hon arbetar med specifika frågor och begär och söker ett lämpligt uttryck för det.

Rotteveel är kompositör­en till Strange songs. Hans kompositio­ner har tidigare uppförts av ensembler som MAE chamber orchestra, Rosas Ensemble and R.I.O Ochestra. Även Rotteveel har studerat dans och koreografi, vilket kanske förklarar det att musiken med sådan dynamik omfamnar dansarens rörelser i Strange songs.

Dans och teater och lite till

Det är skönt att äntligen kunna lämna frågan om det här är dans eller teater. Strange songs är allt och lite till. Verket byggs upp av Sobottkes röst, sång och dans, Rotteveels musik, objekt som slagborrar, stenar och växter, och prosodin: språkets ljudegensk­aper.

Varje sång skapar en specifik situation, ett sätt att dansa och en karaktär: sirenen, operadivan, punkaren, singer-songwriter­n och rapparen. Varje karaktär har sin egen känsloyttr­ing. Ariorna förkroppsl­igar den mänskliga affekten, punken motståndet, klagosånge­n tårarna, rappen den politiska rösten.

Sobottke definierar sitt verk som ”en plats för motstånd och upplösning, där normer för tänkande och seende ifrågasätt­s eller ändras”. Vid

Hur låter en dansare utklädd till björn som kravlar över ett stenrös med en gitarr mellan benen och en mikrofon på ryggen?

ett tillfälle säger hon: ”I’m not an object. I’m a woman. You can see it on my hands.” Hon utforskar när hon blir subjekt och objekt i publikens ögon och i sin egen kropp. Blir hon mer objektifie­rad som en karaktär, till exempel sirenen, än en annan?

Vid tillfällen blir vissa uttryck enbart provokatio­ner utan syfte och begäret efter skratt för uppenbart. Men för övrigt är Strange songs ett fascineran­de verk främst på grund av dess ständiga skiftninga­r och förskjutni­ngar.

Strange songs är ett bisarrt ljudverk, en lek med språkens och kroppens ljudegensk­aper, en konsert där sällsamma sånger skapas. Hur låter en dansare utklädd till björn som kravlar över ett stenrös med en gitarr mellan benen och en mikrofon på ryggen?

 ?? FOTO: TIAN ROTTEVEEL ?? BISARRT. Claire Vivianne Sobottkes verk Strange songs avslutade festivalen Liikkeellä marraskuus­sa i lördags.
FOTO: TIAN ROTTEVEEL BISARRT. Claire Vivianne Sobottkes verk Strange songs avslutade festivalen Liikkeellä marraskuus­sa i lördags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland