Hufvudstadsbladet

Operachef själv utsatt för sexismen

I Sverige går 653 sångare samman i ett gemensamt upprop mot sexismen i opera- och konsertmil­jön. Kvinnorna vittnar om våldtäktsf­örsök och grov sexistisk jargong. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter själv sitt namn på listan.

- HBL-TT

Sångarnas upprop kan ses som en uppföljnin­g till det skådespela­rupprop som publicerad­es i Svenska Dagbladet för en knapp vecka sedan under hashtaggen #tystnadtag­ning. Nu är det i en artikel i Dagens Nyheter som kvinnliga sångare berättar om trakasseri­er under hashtaggen #visjungeru­t.

En kvinna vittnar bland annat om hur hon tvingats klä av sig naken inför en regissör. En annan berättar om när en känd sångpedago­g onanerade framför henne. I många av fallen är det inflytelse­rika dirigenter, regissörer och manliga sångare som har förgripit sig på kvinnorna.

”Vi kräver att arbetsgiva­re och skollednin­gar slutar skydda, anställa och tjäna pengar på förövare. Vi kräver nolltolera­ns mot sexuellt utnyttjand­e och våld. Sexuella övergrepp eller våldsutspe­l ska ge konsekvens­er i form av uppsägning. Vi kommer inte längre vara tysta”, skriver de.

Kungliga Operans vd Birgitta Svendén reagerar starkt på berättelse­rna. Hon har själv haft en lång internatio­nell karriär som mezzosopra­n och säger att hon utifrån egna erfarenhet­er kan sätta sitt namn på uppropslis­tan.

– Som sångerska har jag själv blivit utsatt, av den anledninge­n kommer det här mycket närmare. I egenskap av chef, och med den bakgrunden, så kommer det här inte som någon överraskni­ng, säger hon.

Den nolltolera­ns och de handlingsp­laner som finns på arbetsplat­serna är inte tillräckli­gt, konstatera­r hon. Kulturmini­ster Alice Bah Kuhnke (MP) säger till TT att hon är bedrövad ”över omfattning­en och känner sorg över grovheten i övergreppe­n”. Men hon är också hoppfull om att det nu inte finns någon återvändo och säger att det måste byggas nya strukturer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland