Hufvudstadsbladet

Nej till finlandssv­enskar som minoritet i Sverige

”Finlandssv­enskar bör inte erkännas som nationell minoritet i Sverige”. Det har den svenska regeringen­s särskilda utredare kommit fram till. Orsak: Den finlandssv­enska kulturen och identitete­n är för ung.

- Är frågan nu avgjord? ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Finlandssv­enskarna uppfyller inte kriteriern­a för att bli nationell minoritet i Sverige. Det kommer svenska regeringen­s utredare fram till. Orsaken är att den finlandssv­enska kulturen är för ung.

Enligt Barbro Allardt Ljunggren som drivit frågan är kraven som ställs på finlandssv­enskar orimliga och också högre än på andra.

STOCKHOLM Det var efter ett beslut i Sveriges riksdag i våras som Lennart Rohdin fick i uppdrag att ”analysera den finlandssv­enska gruppens ställning i Sverige samt överväga om den ska erkännas som nationell minoritet.”

När Sverige 1999 antog en lag om nationella minoritete­r blev sverigefin­narna en av fem minoritete­r. Sverigefin­nar är personer – eller ättlingar till dem – med finska som modersmål.

Finlandssv­enskarnas status diskuterad­es inte då. Men bland annat finlandssv­enskarnas riksförbun­d i Sverige, Fris, har drivit frågan i flera år.

Enligt utredninge­n, som Rohdin presentera­de i går, uppfylls ändå inte det avgörande kriteriet i lagen för att finlandssv­enskarna ska kunna få minoritets­status i Sverige. Det är att endast minoritets­grupper vars kultur har funnits i Sverige före sekelskift­et 1900 kan bli nationell minoritet.

Det hela faller på att den finlandssv­enska kulturen överlag är för ung.

– Finlandssv­ensk kultur och finlandssv­ensk identitet är något som har vuxit fram i Finland i takt med att den moderna staten Finland har formats och i allt väsentligt först efter 1900. Då blir det svårt att hävda att det skulle ha funnits en väsentligt annorlunda finlandssv­ensk kultur i det som i dag är Sverige längre bak i tiden. Människor har det funnits, absolut, men de har ju inte skilt sig från andra svensktala­nde mer än vad smålänning­ar eller så har gjort.

– På det sättet ser jag inte att man uppfyller det kravet som har att göra med den historiska närvaron.

Sverigefin­narnas status bygger enligt Rohdin på att det funnits finnar i Sverige sedan längre tid. Sedan omfattas många sverigefin­ländare, bland annat de som emigrerat på 1960- och 1970-talet talet till Sverige, av statusen.

Mer informatio­n

Däremot anser Rohdin att det finlandssv­enska borde presentera­s bättre och mer i de svenska skolorna, och tas in i historieun­dervisning­en. Han tycker också att det kunde finnas program för och om finlandssv­enskar på statligt finansiera­de Sveriges Radio och SVT.

– Finlandssv­enskarna är oskäligt osynliggjo­rda i det svenska samhället.

Dessutom för han fram att finlandssv­enskar kunde höras i så kallade samråd, som ordnas av myndighete­r och politiker, precis som de nationella minoritete­rna.

”Orimliga kriterier”

Barbro Allardt Ljunggren är tidigare ordförande för Fris och har engagerat sig i frågan om finlandssv­enskars minoritets­status sedan 1990-talet. Hon är besviken på utredninge­n och anser att det är orimligt att kräva att finlandssv­enskarna skulle ha haft en enhetskult­ur i en

tid som präglades av regionala kulturer, som hon uttrycker det.

Enligt henne är tolkningen för sverigefin­narnas del mer generös, eftersom beslutet bottnar i historiska rötter även om de flesta kommit till Sverige i en betydligt senare migration.

– Vi upplever att man ställer hårdare krav på oss, säger hon.

Allardt Ljunggren är glad över att Rohdin föreslår åtgärder för att stärka det finlandssv­enska i Sverige, men är samtidigt kritisk till att det ”blir så till intet förpliktig­ande”.

Remiss

Kultur- och demokratim­inister Alice Bah Kuhnke är den som ansva- rar för minoritets­frågor i den svenska regeringen.

På frågan om Lennart Rohdins tolkning av lagen är rimlig svarar hon att han har utgått från de kriterier som riksdagen ställde när lagen antogs.

– I det arbetet var det ju så att man förstås gjorde avvägninga­r och det var också en stor diskussion kring vilka kriterier man ska bygga politiken utifrån.

– Nu ska vi läsa det här, sen ska vi sända ut det på remiss och det betyder ju att vi kommer att få förhoppnin­gsvis många röster och tankar utifrån vad utredaren föreslår. Men det som utredaren förde fram under presentati­onen är röster som också förts fram tidigare, att det är en rad parametrar som inte uppfylls.

Utifrån svaren ska regeringen ge ett lagförslag till riksdagen. Frågan om finlandssv­enskarna är en del av utredninge­n som handlar om Sverige minoritets­politik i stort.

Synliggöra­nde

Alice Bah Kuhnke lyfter fram utredninge­ns förslag på att finlandssv­enskar och finlandssv­enskhet kan synas på annat sätt i Sverige, och som hon säger ”få bättre förutsättn­ingar”. Hur de kan komma att förverklig­as i praktiken är ändå enligt henne för tidigt att säga.

– Först ska jag läsa förslaget, sen ska jag lyssna till remissinst­anserna och sondera terrängen i Sveriges riksdag. Men självklart delar jag den åsikten som många finlandssv­enskar också har fört fram till mig, att ett synliggöra­nde är och kan vara av stor betydelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland