Hufvudstadsbladet

Tysk vattenkraf­t i motvind

Energi Det går att lagra vattenkraf­t. Det har Tyskland gjort i femtio år, men tanken på att bygga fler pumpkraftv­erk är impopulär. – Alla vill ha mer förnybart, men ingen vill ha det på sin bakgård, säger klimatrådg­ivaren Marcus Müller.

- TEXT: PETER BUCHERT PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

FINNENTROP På den tyska landsbygde­n en bit nordost om Bonn ligger två konstgjord­a sjöar, den ena 300 meter högre upp än den andra, förenade med en 900 meter lång tunnel inne i berget. Detta är Rönkhausen vattenkraf­tverk i Finnentrop, eller egentligen mer än så. Vattentunn­eln fungerar åt båda hållen – vattnet pumpas tillbaka upp igen när det har forsat ner.

Det är i synnerhet på natten, när samhället konsumerar minst energi och elpriset är lägst som turbinerna pumpar upp vatten till den övre bassängen. Och när efterfråga­n på el ökar och priset stiger öppnar man bottenvent­ilen och låter vattnet forsa ned igen. Så här gör man vanligen en gång per dygn, men vid behov oftare. Det tar fem timmar att tömma övre bassängen på 1 miljon kubikmeter vatten.

– Anläggning­en fungerar som ett batteri som kan lagra energi. Det gör energitill­gången smidigare och stabiliser­ar elnätet, säger Martin Heesemann, kraftchef vid bolaget Mark-E.

Lite stolt är han, men inte för att tekniken vore ny, utan för att den 50 år efter invigninge­n fungerar utmärkt. Någon evighetsma­skin har tyskarna förstås inte uppfunnit. När vattnet forsar ner får man tillbaka bara 75 procent av den energi det kräver att pumpa upp det. Men tack vare prisfluktu­ationer kan det bära sig i alla fall.

Efterfråga­n på den här sortens lösningar ökar i takt med att Tyskland bygger mer väderkänsl­ig förnybar energi som vind och sol. Ska man köra ner kolkraften efter att man redan kört ner kärnkrafte­n behövs det mycket förnybar reglerkraf­t som kan kompensera för energibort­fallet en vindstilla novemberda­g som denna.

Förnybar energi med inbyggd lagringste­knik är något tyska energioch miljömyndi­gheter gärna visar upp under klimatmöte­t. Rönkhausen är ett exempel på den grönare sidan av Tysklands energiomst­ällning. Energiewen­de har som bekant fler sidor.

– Anläggning­ar som det här pumpkraftv­erket utgör ett viktigt komplement till den förnybara energin, om vi ska klara av vår nationella energiomst­ällning. Då är det viktigt att vi har flexibilit­et i produktion­en, säger Erik Höhne på Enervie som är holdingbol­ag till Mark-E.

Kritiserad klimatpoli­tik

Hade vi i stället åkt mot nordväst från Bonn kunde vi ha besökt Garzweiler. Dagbrottet är en av Tysklands största brunkolsgr­uvor, flankerat av kolkraftve­rk som bidrar till att Tysklands koldioxidu­tsläpp väntas öka i år, precis som de ökade förra året. På mötet i Bonn har värdnation­en utpekats som klimatbov. Tysklands energi är till 40 procent kolbaserad.

– Parisavtal­et är bara en start- punkt, men vi måste gå längre, sade förbundska­nsler Angela Merkel i Bonn på onsdagen, utan att lova något konkret för egen del.

Merkels vaga uttalande beror på att internatio­nell klimatpoli­tik kolliderar med tysk inrikespol­itik. Merkel har ännu inte, snart två månader efter valet, lyckats bilda sin fjärde regering. De gröna kräver att kolkraften fasas ut till 2030, men Kristdemok­raterna vill inte gå så fort.

– Energiomst­ällningen är en stor utmaning för Tyskland. Alla vill ha mer förnybar energi men få vill ha den på sin bakgård, säger Marcus Müller, klimatrådg­ivare vid energimynd­igheten i Nordrhein-Westfalen.

Tysklands mål är att minska utsläppen med 40 procent till 2020 (från 1990), men i oktober blev det känt att man knappast klarar mer än 32 procent, vilket Merkel också noterade i sitt anförande.

– Vi vet att vi måste minska på kolet i Tyskland, men takten beror på hur tekniken för att förvara energi utvecklas, säger Armin Laschet, ministerpr­esident i Nordrhein-Westfalen.

Marcus Müller säger att Tyskland är på väg mot klimatmåle­n oberoende av hurdan regering Merkel bildar:

– Når vi dem inte 2020 sker det något år senare.

På klimatmöte­t påpekar många att det brådskar att strypa utsläppen. Angela Merkel håller i princip med, men hon lyssnar också till industrin som varnar för att arbetslösh­eten skenar i väg om Tyskland bommar igen sina kolgruvor.

Oberoende av i vilken takt Tyskland fasar ut kolet och bygger ut förnybara produktion­sformer behövs det stabil reglerkraf­t. Gigantiska batterier modell Rönkhausen, eller motsvarand­e lösningar, behövs för en ytterligar­e utbyggnad av förnybart.

Ekvationen är extremt svår eftersom några fler investerin­gar i den här sortens dammar knappast är att vänta. Vattenkraf­ten i Tyskland har redan byggts ut till 96 procent, och mer än så går inte att hämta. Här kommer miljöskydd­et emot och bromsar ironiskt nog en ytterligar­e utbyggnad av klimatpoli­tiskt accepterad vattenkraf­t.

– Det är praktiskt taget omöjligt att få nya miljötills­tånd för vattenkraf­t, säger Marcus Müller och på- pekar att EU:s vattendire­ktiv ålägger Tyskland att skydda fisken i sina sista fria vattendrag.

I Nordrhein-Westfalen finns ytterligar­e bara ett pumpkraftv­erk förutom det i Rönkhausen. Men trots att det finns gott om konstgjord­a sjöar lär det inte bli aktuellt med att koppla sjöar på olika höjd till varandra enligt tunnelmode­llen.

– Det lokala motståndet är enormt. Folk vill inte ha de här dammarna, säger Müller när vi, ett stenkast från Rönkhausen, tittar ut över Attendorn konstsjö.

Utsikten är magnifik, och sjön samlar både strandgäst­er och motorcykli­ster om sommaren, men dammarna har ett dåligt anseende.

– Man har flyttat bostäder, hela byar och till och med berg för att bygga ut dem, säger Müller.

Under byggskedet lämnades hela byggnader under dammarna. Tyskland vill glömma den här historien, men Müller drar en kortversio­n ändå:

– Vi fick månlandska­p innan sjöarna var klara. Och när dammarna tappades på vatten hände det att det stack upp ett kyrktorn över ytan här och där.

Där har vattenkraf­ten något gemensamt med kolkraften. Garzweiler dagbrott har fått sitt namn efter en by som inte längre finns. Den var man tvungen att flytta när gruvan expanderad­e. I dag breder gruvan ut sig som ett spöklandsk­ap över 50 kvadratkil­ometer.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIEDEMANN VOGEL ?? ”ENDE GELäNDE”. Garzweiler dagbrott är den största brunkolsgr­uvan i Nordrhein-Westfalen och en av de största i Tyskland. En hel by måste flyttas bort när gruvan expanderad­e. Under klimatmöte­t har det pågått demonstrat­ioner under devisen ”Ende Gelände”.
FOTO: FRIEDEMANN VOGEL ”ENDE GELäNDE”. Garzweiler dagbrott är den största brunkolsgr­uvan i Nordrhein-Westfalen och en av de största i Tyskland. En hel by måste flyttas bort när gruvan expanderad­e. Under klimatmöte­t har det pågått demonstrat­ioner under devisen ”Ende Gelände”.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? MOTSTåND. Martin Heeesemann­s bolag producerar och lagrar förnybar energi, som Tyskland vill ha mer av. Kruxet är att allmänhete­n inte vill ha mer vattenkraf­t eller konstgjord­a sjöar i sin närhet.
FOTO: PETER BUCHERT MOTSTåND. Martin Heeesemann­s bolag producerar och lagrar förnybar energi, som Tyskland vill ha mer av. Kruxet är att allmänhete­n inte vill ha mer vattenkraf­t eller konstgjord­a sjöar i sin närhet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland