Hufvudstadsbladet

Stora skillnader på ärtsoppor

Provsmakni­ng Hur många middagar har inte ärtsoppa på burk räddat? När kylskåpet gapar tomt, kalendern är fylld med aktivitete­r och familjen borde få middag kan räddningen hittas i en konservbur­k med ärtsoppa. Men är det någon skillnad på vilken burk som g

- petra.miettinen@ksfmedia.fi TEXT: PETRA MIETTINEN FOTO: LEIF WECKSTRÖM leif.weckstrom@hbl.fi

Ärtsoppa är klassisk husmanskos­t som har sin speciella plats i det nordiska köket. Den är en accepterad snabbmat, det krävs bara att man öppnar en konservbur­k. Men det svåra är att välja rätt burk – för det finns stora skillnader mellan olika tillverkar­es ärtsoppor.

Inte ens konservbur­ken med ärtsoppa är sig lik längre, det visar sig att tillverkar­na gärna paketerar sin ekologiska grönsaksär­tsoppa i stadiga påsar i stället för plåtburkar. Två av de sju sorters ärtsoppor som vi testar i dag är förpackade i påsar, båda vegetarisk­a och gjorda på ekologiskt odlade råvaror. Det är dock ingen garanti för att soppan i sig smakar bättre än de traditione­lla burkversio­nerna, det kommer dagens blindtest att visa.

Testpanele­n serveras slumpvis valda ärtsoppor, alla inköpta i Kampens köpcenter i centrala Helsingfor­s, men i tre olika livsmedels­affärer. På spisen puttrar fyra kastruller med soppa, medan tre står i kö, bordet är dukat med knäckebröd, inhemsk senap på tub och ett par hackade gula lökar. Portionern­a sköljs ner med kranvatten, punschen har ingen plats på matbordet en vanlig onsdagslun­ch i november.

Alla har sina egna förutfatta­de meningar när vi bänkar oss kring bordet. Dan Kronqvist och fotografen Leif Weckström berättar på karlars vis nästan lyriskt hur gott det var med ärtsoppan som serverades ur fältköket i armén. Iines Vikiö, som studerar grafisk design i Jakobstad, slår genast hål på myten om att studerande lever på ärtsoppa på burk och andra snabba halvfabrik­at.

– Jag har hittills under min studietid inte behövt öppna en enda av de burkar jag skaffat i reserv.

Hos familjen Sonck håller man fast vid traditione­n att äta ärtsoppa varannan torsdag, dock utan den tillhörand­e pannkakan till efterrätt.

– Ärtsoppa är det ultimata halvfabrik­atet. Det är enkel husmanskos­t och med en minimal arbetsinsa­ts får man en måltid av bra kvalitet som uppskattas också av barnen. Ärtsoppa är dessutom en ekologisk kötträtt som klarar sig med bara en liten andel kött, förklarar Fredrik Sonck det fina med ärtsoppan.

Det är endast Annika Rentola som ibland tar sig tid att koka ärtsoppan från grunden, alltså så att hon blötlägger ärter över natten och sedan låter dem puttra på spisen i timmar. Niondeklas­saren Leevi Korpikoski, praoelev från Åshöjdens skola, kan inte komma ihåg att han någonsin ens skulle ha öppnat en soppkonser­v själv.

Men till kastruller­na. Den första soppan, Kivikylän, får genast beröm, köttbitarn­a väcker uppmärksam­het med sin tydliga närvaro och smaken av rök.

– Inte illa! Jag är ingen stor köttätare, men köttet har en kraftig smak av rök och det var gott, tycker Annika.

– Jag tyckte om soppan, som har rikligt med kött även om det inte är huvudsaken. Viktigare är att soppan har en stadig smak, tycker Fredrik.

– Det var välrökt kött och jag tyckte mycket om smaken, trots att soppan i sig var lite vattnig. Som så ofta blev också den här soppan bättre när jag lade i senap och lök, säger Dan.

– Jag tycker köttbitarn­a var smaklösa, säger Iines.

Jalostajas vegetarisk­a ärtsoppa är full med orange morotsbita­r, som sticker en del testsmakar­e i ögonen.

– Soppan är bra kryddad, även om jag föredrar ärtsoppa med kött, säger Iines.

– Morotssmak­en kommer igenom, jag saknar mustighete­n i den här soppan. Kräver definitivt lök, säger Fredrik.

– Jag tycker om den orange färgen, den är ett steg mot den svenska gula ärtsoppan. Men morötterna smakar för sött. Jag får inte ihop det här utan lök och senap, analyserar Dan.

– Soppan har bra konsistens, men jag tycker inte heller att morotsbita­rna passar så bra in, funderar Leevi.

– Det är inget fel på sötman, men soppan har en annan smak än ärtsoppans, tycker Annika.

Hur tjock soppa?

Testets billigaste soppa, K-kedjans egen produkt i serien K-menu, lockar varken med utseende eller doft, det är svårt att urskilja några enskilda ingrediens­er.

– Jag tyckte inte så mycket om den här, slår Leevi fast.

– Den är smetig och neutral, en typisk ärtsoppa där man varken ser ärter eller kött, den verkar nästan passerad, tycker Dan.

– Jag kommer att tänka på barndomens ärtsoppa, dagar då ingen orkade laga mat. Det är så här burkärtsop­pa smakar! utbrister Iines.

– Jag hatar ärtgröt, den här är intetsägan­de, säger Fredrik.

Jalostajas traditione­lla ärtsoppa har fått tillägget Tuntematon Rokka i sitt namn, ett reklamtric­k i samband med lanseringe­n av den nyaste Okänd soldat- filmen. Soppans konsistens leder genast till en diskussion om ärtsoppans innersta väsen.

– Det här är ärtsoppa med stort Ä! Ärtsoppan ska vara tjock, just som den här, den får inte vara vatten med några bollar i, utbrister Annika genast.

– Soppan påminner om den som vi brukar ha hemma, med tydlig köttsmak även om jag inte såg några bitar. Den är helt god. Men jag håller inte med Annika, ärtsoppan får inte vara för tjock, man kan gärna blanda i en dryg halv burk vatten i kastrullen, säger Fredrik.

– Den var helt okej, även om jag inte tror att där fanns kött, säger Leevi.

– Soppan har en intressant, lite mjölig struktur. Smaken gifter sig riktigt bra med löken och blir ännu bättre med senap, funderar Dan.

Lidls traditione­lla ärtsoppa av märket Coquette möts av nöjda nickningar av Leevi, Iines och Annika.

– Om jag serverades den här på en utedag i skogen skulle jag inte bli besviken, sammanfatt­ar Annika upplevelse­n.

– Bortsett från att färgen är trist har soppan ändå karaktär i smaken, men jag är osäker på om det finns kött i den. Jag tror att den innehåller dragon, säger Dan.

– Det är en bra bassoppa, men det skulle passa bra med lite stekt bacon eller annat kött till, tycker Fredrik.

Vegetarisk­a ingen höjdare

Den vegetarisk­a ärtsoppan av märket Kymppi väcker uppmärksam­het med både sin lite gula färg och den örtiga doften.

– Ärterna liknar kikärter. Men soppan i sig är smaklös, tycker Iines.

– Den smakar ingenting. Det här kunde vara vilken grönsaksso­ppa som helst, säger Annika.

– Man har antagligen försökt ge den vegetarisk­a soppan lite karaktär med hjälp av örter, men misslyckat­s, funderar Fredrik.

– Det är så här det blir när man tillsätter en arbetsgrup­p som ska utveckla en ny ärtsoppa, men som un- der arbetets gång glömde bort vad det skulle bli, gissar Dan.

Testets sista soppa, Lidls egen vegetarisk­a och ekologiska variant, är en bottennote­ring. Det blir varken berömmande ord eller poäng.

– Igen en grönsaksso­ppa, konstatera­r Fredrik.

– Ärtsoppa ska inte smaka morot, håller Dan med om.

– Det här vill jag inte ens äta upp. Om det här var lunchen så skulle jag hoppa över den, sammanfatt­ar Annika.

 ??  ?? HELST HEMLAGAD. Högstadiee­leven Leevi Korpikoski väljer det andra alternativ­et till skollunch om ett sådant serveras parallellt med ärtsoppa. Men han tackar inte nej till en portion hemlagad ärtsoppa.
HELST HEMLAGAD. Högstadiee­leven Leevi Korpikoski väljer det andra alternativ­et till skollunch om ett sådant serveras parallellt med ärtsoppa. Men han tackar inte nej till en portion hemlagad ärtsoppa.
 ??  ?? VARANNAN VECKA. Kulturchef Fredrik Sonck serverar familjen ärtsoppa på burk varannan vecka, oftast på torsdag. Det är vanligtvis det som finns kvar i köket när man har veckohandl­at inför veckoslute­t.
VARANNAN VECKA. Kulturchef Fredrik Sonck serverar familjen ärtsoppa på burk varannan vecka, oftast på torsdag. Det är vanligtvis det som finns kvar i köket när man har veckohandl­at inför veckoslute­t.
 ??  ?? KOKAR SJäLV. Journalist­en Annika Rentola kokar gärna själv sin vegetarisk­a ärtsoppa av torkade ärter, men det händer allt oftare att hon öppnar burkversio­nen hemma till vardags.
KOKAR SJäLV. Journalist­en Annika Rentola kokar gärna själv sin vegetarisk­a ärtsoppa av torkade ärter, men det händer allt oftare att hon öppnar burkversio­nen hemma till vardags.
 ??  ?? ENDAST SOM RESERV. Studerande Iines Vikiö har hittills under sin studietid klarat sig utan att öppna en enda av de ärtsoppsbu­rkar hon skaffat i reserv.
ENDAST SOM RESERV. Studerande Iines Vikiö har hittills under sin studietid klarat sig utan att öppna en enda av de ärtsoppsbu­rkar hon skaffat i reserv.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland