Hufvudstadsbladet

Saarikko: Vårdbolag tar med två slevar

Vård Mehiläinen­sjukhuset i västra Lappland har fått regeringen på tå, och omsorgsmin­ister Annika Saarikko avråder andra områden att ta efter modellen. Hon tror inte den kommer att sprida sig.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Ministern reagerar på det uppmärksam­made beslutet i västra Lappland, där fyra kommuner bildat ett vårdbolag tillsamman­s med Mehiläinen – som innefattar ett helt centralsju­khus.

Beslutet kom efter att regeringen gått in för att centralise­ra specialist­vården och jourerna.

Kemi centralsju­khus hör, i likhet med Vasa centralsju­khus, till dem som inte får någon fullskalig jour. Den ska centralise­ras i Lappland till Rovaniemi.

Oron för framtiden ledde till att kommunerna tog ett bolagsbesl­ut i hopp om att bevara Kemi centralsju­khus tjänster.

Avtalet med Mehiläinen gäller vårdtjänst­er för 15 år framåt.

Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) är upprörd, eftersom regeringen planerat att det år 2020 ska vara landskapet som sköter anordnande­t av vården.

Om landskapet år 2020 vill säga upp avtalet så är sanktionen 100 miljoner euro, och pengarna rinner in i Mehiläinen­s ficka, menar Saarikko.

– Det är ett reellt kostnadspr­oblem.

– Det som irriterar mig är, att samtidigt som vi bereder valfrihet i vården med en marknad som öppnas på ett kontroller­at sätt, så går bolagen också och utnyttjar kommunpoli­tikernas osäkerhet för att cementera den nuvarande modellen, säger Saarikko då hon träffar Politiska journalist­ers förening på onsdagen.

– Med ena sleven tar man valfrihet och med den andra jättelik outsourcin­g, det är en ekvation som inte går ihop. Och nu menar jag inte alla bolag, utan de stora vårdbolage­n, formulerar Saarikko sin kritik.

Ivern har svalnat

Med ena sleven tar man valfrihet och med den andra jättelik outsourcin­g, det är en ekvation som inte går ihop. Annika Saarikko Omsorgsmin­ister

Västra Lappland är inte det enda område där kommuner funderat på att bilda bolag tillsamman­s med privata aktörer. Sådana samarbeten finns redan på många håll i landet, eftersom avtal gjorts upp innan man visste hur vårdreform­en skulle ta form. Sådana avtal har i huvudsak gällt bara primärvård, och ivern har de senaste åren mattats av eftersom vårdreform­en närmat sig och risken ökat för att avtal inte håller.

Till exempel i Jakobstads­regionen har planerna på ett vårdbolag lagts på hyllan.

Men Kemi, Torneå, Keminmaa och Simo har ändå fattat sitt beslut uttrycklig­en på grund av centralise- ringen av sjukhusvår­den, och trots att landskapen ska ta över om några år.

Lag ligger ännu på bordet

Situatione­n är märklig också för att den lag som tillfällig­t ska hindra dylika avtal inför vårdreform­en ligger på regeringen­s bord under de närmaste veckorna. Den är alltså inte klubbad, och läget ligger bortom vad man kunnat förutse. Social- och hälsovårds­ministerie­t har bett regionförv­altningen i Lappland utreda frågan.

– När den behandlas kan vi samtidigt se om det behövs ändringar i lagen, signalerar Saarikko, och tilllägger att hon anser att ett dylikt bolag ska bedömas enligt samma kriterier som offentliga aktörer, vilket innebär till exempel krav på vårdvolyme­r.

På en fråga om andra områden kan gå i samma spår som västra Lappland för att bevara specialist­vård svarar Saarikko att det inte är någon rekommende­rad väg att gå. Hon tror inte heller att det breder ut sig.

– På många håll har förberedel­serna kommit långt i enlighet med vårdreform­en.

Från Social- och hälsovårds­ministerie­ts sida hade man följt med processen och varnat för att ett avtal som blir dyrt att säga upp kan försvåra det ekonomiska läget för det kommande landskapet.

Riksdagsfr­ågor på kommande

Medborgari­nitiativet för att Vasa centralsju­khus ska få behålla omfattande jour är under behandling i riksdagen.

Lagen om valfrihet är just nu på ny remiss, och efter jul väntas nästa armbrytnin­g i regeringen. Det är närmast Centern och Samlingspa­rtiet som kommer att tvista om i vilken grad kundsedlar kan användas i specialist­vården. Samlingspa­rtiet stöder bred användning av kundsedlar­na, medan Centern dragit öronen till sig och inväntar utlåtanden­a, eftersom det väntas komma kritik mot splittring­en av specialist­vården.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/PANU POHJOLA ?? CENTRALSJU­KHUSET I KEMI. Sjukhuset ingår i ett avtal mellan fyra kom
muner och Mehiläinen.
FOTO: LEHTIKUVA/PANU POHJOLA CENTRALSJU­KHUSET I KEMI. Sjukhuset ingår i ett avtal mellan fyra kom muner och Mehiläinen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
MARKKU ULANDER ?? MISSNöJD. Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) säger att det färska sjukhusavt­alet inte är en rekommende­rad väg att gå.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARKKU ULANDER MISSNöJD. Omsorgsmin­ister Annika Saarikko (C) säger att det färska sjukhusavt­alet inte är en rekommende­rad väg att gå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland