Hufvudstadsbladet

Stor brist på barnträdgå­rdslärare

-

Invånarmän­gden i huvudstads­regionen ökar och allt fler barn behöver dagvård. Det betyder att städerna behöver anställa fler barnträdgå­rdslärare, men enligt en färsk sammanstäl­lning finns de inte att tillgå.Under de senaste åren har Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla följt med tillgången på utbildade barnträdgå­rdslärare inom den kommunala dagvården. Bristen på barnträdgå­rdslärare fortsätter, meddelade städerna i går. Utöver de 2 900 fast anställda barnträdgå­rdslärarna som nu finns i kommunerna skulle det behövas 600 till. Bristen är relativt sett större på den svensksprå­kiga sidan.

Helsingfor­s universite­t kommer att öka intagninge­n till den finska barnträdgå­rdslärarut­bildningen till 180 per år 2018–2021. På den svenska sidan tas det in 20 studerande per år. Städerna önskar att intagninge­n ökas ytterligar­e, eftersom många inom sektorn närmar sig pensionsål­dern.

I dag finns det 26 000 barn inom den kommunala dagvården i Helsingfor­s, 12 700 i Esbo, 10 200 i Vanda och 350 i Grankulla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland