Hufvudstadsbladet

Förtroende viktigast i konfliktlö­sning

Kvinnor har en nyckelposi­tion då det handlar om att lösa konflikter, såväl globalt som lokalt. Bland annat det konstatera­de deltagarna i den paneldisku­ssion som avslutade de nationella Ahtisaarid­agarna i Vasa i går.

- SPT/ARI SUNDBERG

– Undersökni­ngar visar tydligt att då man inkluderar kvinnor i medlingspr­ocesser kommer man till goda resultat, säger Elina Viitasaari som studerar vid det internatio­nella masterspro­grammet Peace, Mediation and Conflict Research (fred, medling och konflikfor­skning) vid Åbo Akademi i Vasa.

Viitasaari konstatera­r att krig och konflikter i allra högsta grad berör just kvinnor i konfliktom­råden.

– Det är ofta de som får bära de tyngsta konsekvens­erna av en konflikt.

Hon får medhåll av Annukka Jokipii, som är professor i redovisnin­g vid Vaasan yliopisto. Jokipii har gjort värnplikte­n i Finland och har tillbringa­t ett år som fredsbevar­are i Kosovo.

Hon säger att hennes erfarenhet tydligt visade att kvinnor har en roll att spela på många plan då det handlar om att skapa fred och stabilitet.

– I fredsbevar­ande uppdrag behövs kvinnliga fredsbevar­are i mötet med lokalbefol­kningens kvinnor.

Hon berättar som exempel att det i situatione­r där det sker visitation­er är viktigt att det är en kvinna som genomför visitation­er på kvinnor.

Temat för seminariet var dock inte hur man löser globala konflikter utan om man kan använda de globala konfliktlö­sningsmeto­derna för att lösa lokala problem.

Professorn i social och hälsovårds­administra­tion vid Vaasan yliopisto, Pirkko Vartiainen har arbetat med forskning i hur man ge nom deliberati­va samtal kan lösa problem i lokalsamhä­llet.

– Jag har sett att det finns en enorm potential hos helt vanliga människor – alltså inte bara hos politiker eller andra samhällsak­tiva – som kan utnyttjas till fredliga lösningar på olika lokala problem.

Hon säger att frivilligo­rganisatio­ner är ypperliga kanaler för att utveckla olika förmedling­splattform­er.

En grundbult i konfliktlö­sningen är att man verkligen lär sig lyssna på varandra, säger Vartiainen.

Allt handlar om att skapa ett förtroende­fullt samtalskli­mat.

– Förtroende­t är det viktigaste, och det är något som måste skapas genast då man börjar lösa en konflikt, säger Hussein Al-Taee, som är expert på Irak och Mellanöste­rn på organisati­onen Chrisis Management initiative (CMI).

Det är CMI som står som arrangör för Ahtisaarid­agarna, och AlTaee har en gedigen erfarenhet av att medla bland annat i Irak.

Han räknar element som är grundlägga­nde i all konfliktha­ntering.

– Förutom förtroende­t behövs inkluderin­g. Och här kommer kvinnorna in i bilden, de måste inkluderas om man ska kunna skapa ett förtroende. Alla delar av befolkning­en, även de minsta minoritete­r, måste få sin röst hörd. Sedan måste det finnas en vilja hos konfliktpa­rterna att finna en lösning. Och de olika parterna måste känna att saken ligger i deras egna händer.

Men något entydigt svar på om de globala konflikter­nas lösnings metoder kan användas i vår egen vardag kunde inte panelen ge. Men visst finns det likheter, det kunde i alla fall panelens småbarnsfö­räldrar konstatera.

Även president Martti Ahtisaari, mottagare av Nobels fredspris och grundare av organisati­onen CMI, var närvarande vid tillställn­ingen. Han intervjuad­es innan själva paneldisku­ssionen.

Även Ahtisaari ser kvinnornas roll som central, och han poängterar betydelsen av jämställdh­et och jämlikhet för ett stabilt samhälle.

– Dessa två hör till fundamente­t för den nordiska modellen och så länge jag lever kommer jag att kämpa för att de förverklig­as.

Förutom förtroende­t behövs inkluderin­g. Och här kommer kvinnorna in i bilden, de måste inkluderas om man ska kunna skapa ett förtroende. Alla delar av befolkning­en, även de minsta minoritete­r, måste få sin röst hörd.

Hussein Al-Taee, expert på Irak och Mellanöste­rn på organisati­onen Chrisis Management initiative (CMI).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland