Hufvudstadsbladet

”Grundrätti­gheter gäller också papperslös­a”

Människovä­rde Då papperslös­a inte vågar söka hjälp och vård eller till exempel anmäla brott växer problemen – såväl för den enskilde som för hela samhället. Det säger Alyna Smith, juridisk expert vid internatio­nella nätverket PICUM som arbetar för pappers

- JENNY BÄCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

Det handlar om att datasekret­ess och tystnadspl­ikt måste fungera, men också om att förstå att grundrätti­gheter inte är något som får blandas ihop med migrations­politiska åtgärder.

– För att de som är papperslös­a ska våga söka hjälp och den service de har rätt till är det viktigt att brandmuren fungerar, säger Alyna Smith, som talade under ett seminarium om papperslös­het som Flyktingrå­dgivningen ordnade i Helsingfor­s i går.

Det innebär till exempel regler som förbjuder myndighete­r att dela med sig av konfidenti­ell informatio­n och polisen att vakta utanför sjukhus och skolor, säger Smith. Alltid fungerar det inte som det ska – i somras slog polisen i Malmö till exempel till mot ett familjeläg­er för papperslös­a och tog flera av familjerna i förvar, efter att ha fått ut informatio­n om familjerna. I Finland sökte polisen förra vintern upp papperslös­a som fått tak över huvudet i en kyrka i Björneborg, och i Danmark avvisades en kvinna sedan hon tvingats söka sjukhusvår­d vid en förlossnin­g och sjukhuset rapportera­de hennes uppgifter vidare.

I Finland fungerar tystnadspl­ikten och datasekret­essen i allmänhet bra.

– Men de papperslös­a har en väldigt begränsad rätt till basservice. Tendensen i EU går mot inkluderin­g, men ofta begränsas till exempel vården till enbart brådskande vård.

Så också i Finland, förutom på enskilda håll – i Helsingfor­s har servicen utvidgats så att gravida och barn under 18 år har full rätt till hälso- och sjukvård. Men på 18-årsdagen upphör den här rätten.

– Det är problemati­skt. Då man begränsar vissa gruppers rättighe-

ter hamnar man på ett gungfly, och finns inte tillit till myndighete­rna blir det ännu svårare. Då ett segment av människorn­a inte omfattas kan inte heller hälsovårde­n, barnskydde­t, polisen och utbildning­en göra ett riktigt gott jobb. Det påverkar också dem som jobbar i de här sektorerna, för att inte säga dem som står utanför servicen, säger Smith.

Vidgar man perspektiv­et påverkas hela samhället.

– Att göra undantag för vissa människor eroderar hela systemet som bygger på människovä­rde och universali­tet på ett mycket oroande sätt, säger Smith.

På tvärs med grundlagen

Juha Lavapuro, professor i juridik vid Åbo universite­t, är inne på samma linje. De facto går hela diskussion­en om begränsnin­gar i de papperslös­as grundrätti­gheter på tvärs med grundlagen och en rad internatio­nella förpliktel­ser som FN:s människorä­ttskonvent­ion.

– Utgångspun­kten bör vara det okränkbara människovä­rdet, och det handlar uttrycklig­en om mänskliga rättighete­r, inte medborgarr­ättigheter. Då grundlagen senast reformerad­es i slutet på 1990-talet var en medveten strävan just att utvidga grundrätti­gheterna att gälla alla som finns inom Finlands jurisdikti­on, inte bara de finländska medborgarn­a.

Så gäller de flesta fri- och rättighete­rna i grundlagen ”alla” eller ”var och en”, och inte specifikt de finländska medborgarn­a.

– För den som ens lite bekantat sig med grundlagen borde det stå helt klart att det är det offentliga­s uppgift att tillgodose de papperslös­as rättighete­r. Statens uppgift är dessutom att aktivt se till att grundrätti­gheterna verkligen uppfylls. Men den diskussion­en saknas helt, och det tycker jag är oroväckand­e, säger Lavapuro som också gästade gåtrdagens seminarium.

 ??  ??
 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? fristad. I Röda Korsets, församling­arnas och Blåbandsti­ftelsens nyöppnade dagcenter i Helsingfor­s kan papperslös­a få hjälp och stöd och dra andan ett tag.
Foto: Niklas tallqvist fristad. I Röda Korsets, församling­arnas och Blåbandsti­ftelsens nyöppnade dagcenter i Helsingfor­s kan papperslös­a få hjälp och stöd och dra andan ett tag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland