Hufvudstadsbladet

CNN blir ”utländsk agent” i Ryssland

Ryska duman har godkänt ett lagförslag som högst sannolikt innebär att bland annat CNN och Deutsche Welle tvingas registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Vi ville inte stifta den här lagen. Den hade inte behövt bli stiftad, säger Pjotr Tolstoj från Putinparti­et Enade Ryssland. Han ledde arbetsgrup­pen som lade fram förslaget för duman att Ryssland ska tvinga bland annat CNN, Deutsche Welle och Radio Svoboda att registrera sig som utländska agenter i Ryssland.

Förslaget bereddes i rekordfart och godkändes i går enhälligt av alla 409 närvarande i salen. (Det totala antalet dumaledamö­ter är 450). Nu går lagen för godkännand­e till dumans överhus och ska därefter stadfästas av president Vladimir Putin. Det är inget som tyder på att den längre kommer att stoppas, eftersom Putin själv har sagt att Ryssland kommer att sva- ra på USA:s beslut att begränsa ryska mediers rapporteri­ng i USA.

Vad det handlar om är att den statskontr­ollerade ryska tv-kanalen RT nyligen har tvingats registrera sig som utländsk agent i USA efter att amerikansk­a underrätte­lsetjänste­n anklagar Ryssland för direkt inblandnin­g i presidentv­alet. En viktig bakgrundsf­aktor är att RT kan ses också i amerikansk­a kabelnätve­rk, vilket innebär att kanalens inflytande i USA är mycket större än CNN:s motsvarand­e inflytande i Ryssland.

I motsats till RT som sänder på engelska producerar CNN ingenting på ryska och dess möjlighete­r att påverka den ryska opinionen är därför små. Men för de ryska beslutsfat­tarna är signalen viktigare – man följer en gammal tradition att alltid svara på åtgärder man uppfattar som fientliga med exakt samma mått.

Korrespond­enternas arbete svårare

Lagen kommer inte att gälla rys- ka medier som har utländska ägare. Pjotr Tolstoj poängterar att korrespond­enterna som arbetar för till exempel CNN inte personlige­n kommer att klassas som utländska agenter. Faktum är dock att deras arbete i praktiken kommer att försvåras.

Det är ryska justitiemi­nisteriet som nu ska besluta om vilka utländska medier i Ryssland som ska tvingas definiera sig som utländska agenter. Det är samma lag som även gäller NGO-organisati­oner och som har lett till stora problem för bland annat Memorial och det respektera­de opinionsin­stitutet Levada. Dels måste organisati­onerna hantera mycket mer byråkrati, dels är det en trovärdigh­etsfråga eftersom många ryska medborgare inte vill ha att göra med personer som represente­rar en ”utländsk agent”.

– Den här lagen är ett hårt slag mot pressfrihe­ten i Ryssland, som redan från förr var illa trängd, säger Amnesty Internatio­nal i ett officiellt uttalande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland