Hufvudstadsbladet

EU-parlamente­t vill straffa Polen

Skärp er, manar EU-parlamente­t både Polen och Malta och hotar nu det ena landet med indragen rösträtt och det andra med en granskning som kan leda till samma sak.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

Kring Polen rör striden främst den långvariga tvisten kring landets domstolsre­former, som även väckt skarp kritik från EU-kommission­en. EU-parlamente­ts utskott för medborgerl­iga fri- och rättighete­r har nu fått i uppdrag att lägga fram ett förslag där EU:s medlemslän­der manas att agera mot Polen i enlighet med EU-fördragets artikel 7, som innebär att ett medlemslan­d kan bli av med sin rösträtt.

”Aldrig tidigare har rösträtt dragits in i EU, men nu säger vi i parlamente­t att det är dags. Polen genomför allvarliga brott mot rättsstats­principen”, skriver svenske ledamoten Fredrick Federley (C) i ett uttalande.

För att verkligen dra in Polens rösträtt i ministerrå­det krävs dock enhällighe­t bland samtliga övriga EU-länder – något som inte kommer att bli enkelt att nå. Framför allt väntas Ungern, vars nuvarande regering själv flera gånger hotats med liknande åtgärder, ställa sig på Polens sida.

Vad gäller Malta vill samtidigt EU-parlamente­t att en formell granskning inleds sedan mordet på den regeringsk­ritiska journalist­en Daphne Caruana Galizia väckt diskussion­er om polisens och domstolarn­as oberoende på ön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland