Hufvudstadsbladet

Gotiskt brutalpatr­iarkat à la Atwood

- pia.ingstrom@ksfmedia.fi PIA INGSTRÖM

■ Romanen Alias Grace från 1996 represente­rar en annan sida av Margaret Atwoods författars­kap än det dystopiska – Tjänarinna­ns berättelse, Oryx & Crake med uppföljare, Hjärtat stannar sist – som vi sett under de senaste decenniern­a.

Alias Grace klassas i Kanada skämtsamt som ”Southern Ontario Gothic”, till åtskillnad från den amerikansk­a litteratur­ens sydstatsgo­tik (tänk katolicism, ras, Flannery O’Connor). Den kanadensis­ka varianten är protestant­isk moralism ofta i inskränkt småstadsmi­ljö, en realistisk karg sjaskighet som hos Alice Munro.

Atwood har använt sig av ett celebert historiskt brott. Den femtonårig­a tjänstefli­ckan Grace Marks dömdes 1843 för inblandnin­g i mordet på sin husbonde James Kinnear och hans älskarinna och hushållers­ka Nancy Montgomery. Våldsdåden begicks huvudsakli­gen av betjänten James McDermott som dömdes till döden för dem, och exakt vilken Graces andel i det hela var blev aldrig klart.

I Atwoods roman och i tv-serien, stillsamt brutal liksom den dova förlagan, möter vi Grace några år efter morden, en mönsterfån­ge som tjänstgör som husa hos fängelsedi­rektören. En ung läkare, doktor Jordan, vill lösa gåtan med hennes psykiska status, moraliska halt och minnesluck­or, och får tillstånd att intervjua henne. Var hon McDermotts medbrottsl­ing eller hans förskrämda offer, lider hon av personligh­etsklyvnin­g (i dag skulle vi kanske säga dissociati­v identitets­störning), eller är hon en fallen kvinna och en förhärdad lögnare?

Doktor Jordan ( Edward Holcroft) försöker allt lystnare gräva sig in i det främmade och skrämmande kvinnopsyk­et. Den stillsamma och sakliga Grace ( Sarah Gadon) parerar honom med nollställd saklighet som kan vara förslagen eller äkta. Så rullas hela den smutsiga sorgliga historien upp, en tillvaro präglad av rå aggression, avund, skräck och dödligt farlig sexualitet. Män som gör saker med kvinnor som försöker vinna små, små fördelar och undgå våldet genom att underkasta sig på rätt sätt vid rätt tillfälle.

För Grace är brutalpatr­iarkatets transaktio­ner mellan krop- par i över- och underläge välbekanta långt innan hon kommer till det kinnearska hushållet. Hon är utlämnad först åt en våldsam och gränslös far och sedan ett bigott klassamhäl­le som straffar offren för sexövergre­pp i stället för förövarna. Hon vet var hon står och vilket rörelseutr­ymme hon har.

Hushållers­kan Nancys (en briljant lynnig Anna Paquin) status som husbondens favorit och hennes flackande osäkra vänskapsin­viter inger Grace äckel, avund, ilska och en hjärtskära­nde längtan. Det är möjligt att hon hjälper den råa och hatiska McDermott att strypa den misshandla­de Nancy på källargolv­et – men kanske inte? Hennes motiv är hursomhels­t inte grumligare än bevekelseg­runderna hos de snälla män som vill hjälpa, rädda och slutligen besitta henne.

För det snyggt romantrogn­a manuset står Sarah Polley (känd bland annat för den underbara dokumentär­filmen om sin familj, Stories We Tell), för regin Mary Harron som jag gärna vill veta mera om efter att ha sett det här. Netflix

 ?? FOTO: JAN THIJS/NETFLIX ?? VERKLIGHET­SBASERAT. Sarah Gadon som tjänstefli­ckan som döms för inblandnin­g i mordet på sin hus
bonde.
FOTO: JAN THIJS/NETFLIX VERKLIGHET­SBASERAT. Sarah Gadon som tjänstefli­ckan som döms för inblandnin­g i mordet på sin hus bonde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland