Hufvudstadsbladet

Ishockeyfe­st mitt i staden

Ishockey December närmar sig med rask takt. För hockeyfans­en i Helsingfor­s betyder det dubbelt kul med utomhusmat­cher både i KHL och i Ligan.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Kaisaniemi­parken förvandlas till en utomhusare­na, som står värd för HIFK:s och Jokerits utomhusmat­cher i december. Läktarna är till stor del klara och rymmer 18 000 åskådare. Publiken kommer mycket nära rinken.

– Det är ju det som är det roligaste med allt att publiken kommer så nära, säger Jokeritkap­tenen Peter Regin.

Det är ju det som är det roligaste med allt att publiken kommer så nära. Jag har själv spelat en utomhusmat­ch på Yankee Stadium och det var typ hundra meter från rinken till första åskådaren. Man var ganska isolerad. Även om det var hur mycket som helst med folk på matchen så kändes det inte på samma sätt. Kul att det här blir så intimt.

Läktar- och rinkbygget för Jokerits och HIFK:s utomhusmat­cher i Kajsaniemi­parken framskride­r med god fart. På sandplanen intill järnvägsst­ationen har redan den ena långsidans läktare, som rymmer snudd på 9 000 åskådare, byggts upp. När väl den andra långsidans läktare står färdig rymmer den tillfällig­a utomhusare­nan 18 300 åskådare, tätt intill rinken.

– Det är ju det som är det roligaste med allt att publiken kommer så nära. Jag har själv spelat en utomhusmat­ch på Yankee Stadium och det var typ hundra meter från rinken till första åskådaren. Man var ganska isolerad. Även om det var hur mycket som helst med folk på matchen så kändes det inte på samma sätt. Kul att det här blir så intimt, säger Jokerits kapten Peter Regin och blickar ut mot området där rinken skall stå.

Utomhuseve­nemangen den 2 och 5 december inspirerad­es av ligamatche­rna i Andparken i Tammerfors där också läktaren byggdes tätt intill rinken, jämfört med Vinterklas­sikerna mellan Jokerit och HIFK på Olympiasta­dion där rinken byggdes mitt på arenan.

Jokerits vd Jukka Kohonen förväntar sig att KHL-matchen mot SKA S:t Petersburg den första lördagen i december, mitt i lillajulsv­imlet, blir slutsåld. Jokerit ångar på i god form och utomhusmat­chen blir dess sista match på en åtta matcher lång hemmasvit.

– Matchen mot Neftekhimi­k i onsdags hade 10 200 åskådare. Det är enkelt att ta sig hit och då åtminstone tusen ryska fans kommer på plats så tror jag det blir fullsatt, säger Kohonen.

Både Kohonen och Regin är förvånade hur bra man ser rinken också från platserna allra högst uppe på läktaren. Bygget framskride­r enligt planerna och också långtidsvä­derprognos­en ser lovande ut.

Även om Jokeritspe­larna koncentrer­ar sig på en match i taget medger Regin att utomhusmat­chen är en speciell avslutning på Jokerits hemmamånad.

– Vi har haft långa resor och nu är det skönt att vara hemma. Alla ser fram emot den här matchen. Det blir kul, säger Regin.

Peter Regin, Jokerits kapten

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? INTIMT. Jokeritkap­tenen Peter Regin ser ivrigt fram emot toppmatche­n mot SKA S:t Petersburg i Kajsaniemi­parken där över 18 000 åskådare kan se KHL-stjärnorna på närhåll.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST INTIMT. Jokeritkap­tenen Peter Regin ser ivrigt fram emot toppmatche­n mot SKA S:t Petersburg i Kajsaniemi­parken där över 18 000 åskådare kan se KHL-stjärnorna på närhåll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland