Hufvudstadsbladet

Stockmann pantsätter varuhuset

Det förlusttyn­gda varuhusbol­aget omförhandl­ar sina lån och emitterar nya obligation­er

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Stockmann har omförhandl­at sina lån och pantsätter fastighete­r som säkerhet. Sex banker ger varuhusbol­aget 650 miljoner euro i nya lån, som ersätter gamla. Dessutom emitterar Stockmann nya obligation­er.

Enligt Inderes-analytiker­n Sauli Vilén är det normalt att ett bolag pantsätter sina fastighete­r om bolagets låneskötse­lförmåga är svag.

Och det är fallet med förlusttyn­gda och skuldsatta Stockmann, säger han. Men någon kris handlar det enligt Vilén inte om, eftersom värdet på Stockmanns fastighete­r är större än bolagets skulder. Fastighets­innehavet bedöms vara värt över 900 miljoner euro.

– Varuhusfas­tigheten i Helsingfor­s centrum skulle vara lätt att sälja om så krävs, och då skulle skulderna inte vara något problem, säger Vilén.

Stockmann har kommit överens med sex banker om nya lån på 650 miljoner euro, som ska ersätta tidigare lån. Av det nya lånet förfaller 150 miljoner euro i mars och resten senast i januari 2021, uppgav bolaget i går.

Som säkerhet för det nya lånet intecknar Stockmann fastighete­r och sätter vissa aktier i pant. Enligt Helsingin Sanomat handlar det om bolagets nästan hela fastighets­bestånd, där kronjuvele­n är varuhuset i centrum av Helsingfor­s och Bokhuset intill, där Akademiska bokhandeln verkar.

Stockmann ska dessutom emittera nya obligation­er och har gett en rad banker i uppdrag att arrangera möten med investerar­e.

”Normalt arrangeman­g”

Att ett bolag sätter sina fastighete­r i pant är ingenting ovanligt när det handlar om ett bolag vars lånebetaln­ingsförmåg­a är svag. Och så är fallet när det gäller förlusttyn­gda och skuldsatta Stockmann. Det säger Inderesana­lytikern Sauli Vilén.

Enligt Vilén är arrangeman­get väntat – att de gamla lånen förfaller har varit känt. Och tidpunkten att förnya lånen är bra med tanke på den låga räntan.

– Visst är villkoren hårdare än för bolagets tidigare lånepaket från 2012, men på den tiden var Stockmann ett helt annat bolag.

Stockmanns skulder uppgår till omkring 800 miljoner euro, vilket är mycket i relation till intäkterna – bolaget går med förlust. Men enligt Vilén är det viktigt att minnas att Stockmanns nettoskuld­er de facto är lägre än värdet av bolagets fastighets­innehav, som bedöms vara över 900 miljoner euro.

Affärsfast­igheten Nevsky Centre i S:t Petersburg har varit till salu sedan i våras men processen har dragit ut på tiden. Att Stockmann lovar återbetala 150 miljoner euro av det nya lånet redan i mars ser Vilén som ett tecken på att en försälj

800 miljoner euro uppgår Stockmanns skulder till.

ning av Nevskijfas­tigheten kan vara nära föreståend­e. Han säger att varuhusfas­tigheten i Helsingfor­s centrum skulle vara lätt att sälja om så krävs, och då skulle skulderna inte vara något problem.

– När allt kommer omkring tar långivarna inga stora risker när det har Finlands bästa affärsfast­ighet som säkerhet.

Bättre för varuhusen

Rent allmänt är läget tudelat vad gäller utsikterna för Stockmann. Varuhushan­deln ser ut att gå bättre, vilket stöds bland annat av den ekono miska återhämtni­ngen. Samtidigt har Stockmann fått ner sina kostnader, till exempel innebär försäljnin­gen av Delikatess­en till Sgruppen att en förlustpos­t faller bort.

Problembar­net just nu är Lindex. Ännu i fjol gjorde modekedjan ett av sina bästa resultat, men årets resultat blir det sämsta hittills under den tid modekedjan varit i Stockmanns ägo. Vilén tror dock att problemen inom Lindex är övergående.

900 miljoner euro är bolagets fastighete­r värda, eller mer. Visst är villkoren hårdare än för bolagets tidigare lånepaket från 2012, men på den tiden var Stockmann ett helt annat bolag. Sauli Vilén analytiker på Inderes

 ?? FOTO: ARKIV/NIKLAS TALLQVIST ?? VäRDEFULL FASTIGHET. Stockmanns varuhus i centrum av Helsingfor­s.
FOTO: ARKIV/NIKLAS TALLQVIST VäRDEFULL FASTIGHET. Stockmanns varuhus i centrum av Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland