Hufvudstadsbladet

Delseger för TVO mot Areva i försenings­tvisten

Industrins Kraft (TVO) har tagit ytterligar­e en delseger i tvisten om vem som ska betala för de kraftiga förseninga­rna av den tredje reaktorn i Olkiluoto. Tre delbeslut har nu getts i det pågående skiljemann­aförfarand­et.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Om den kommersiel­la elprodukti­onen vid den tredje reaktorn i Olkiluoto kommer i gång enligt de nuva rande planerna i maj 2019 är kärnkrafts­reaktorn i Euraåminne omkring tio år försenad. Byggprojek­tet har stött på otaliga motgångar och tidtabelle­n har gång på gång skjutits framåt.

Industrins Kraft som beställt kärnkraftv­erket nyckelfärd­igt tvistar med byggherren, franska Areva, om vems fel de många förseninga­rna är. När projektet startade var också tyska Siemens med i det byggande konsortiet och är därför också part i den pågående tvisten.

Parterna tvistar inte bara om vems fel förseninga­rna är, utan också om vem som därmed bär skulden till de betydligt högre kostnadern­a för byggprojek­tet. De har stämt varandra på mångmiljon­belopp.

I onsdags fick TVO ett bindande delbeslut i det skiljemann­aförfarand­e som pågår enligt Internatio­nella handelskam­marens regler. Beslutet gäller förverklig­andet av byggarbete­t och projekthan­teringen. Det är delvis frågor som både TVO och motparten bygger sin argumentat­ion för ersättning­ar på. Flera frågor har nu avgjorts i TVO:s favör.

En del frågor som berör projekthan­teringen har ändå skjutits framåt till kommande beslut. Från TVO:s sida framhåller man att skiljemann­aförfarand­et fortfarand­e inte är avslutat, men att det här är ett tred je, betydelsef­ullt och bindande delbeslut.

TVO anser sig ha väl grundade krav på kraftverks­leverantör­en och anser att leverantör­ens krav är ogrundade. Enligt bolagets pressmedde­lande anser man efter onsdagens delbeslut sig ha starkare fog för sina krav än motparten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland