Hufvudstadsbladet

Pappan som högg med kniv häktades misstänkt för mord

Östra Nylands tingsrätt har häktat den 38-åriga pappa som misstänks ha mördat sin 3-åriga dotter i Borgå på måndagen. Samtidigt klargör polisen vissa av detaljerna kring dådet.

- SPT/HENRI FORSS

Pappan häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsf­örhandling­arna ägde rum i Östra Nylands tingsrätt i går. Förhandlin­garna sköttes bakom stängda dörrar på grund av ärendets känslighet. Innan förhandlin­garna började fick pressen möjlighet att fotografer­a mannen i rättssalen.

Polisen är fortfarand­e förtegen om vad mannen berättat i förhören på tisdagen. Däremot är förhörsled­aren kommissari­e Jyri Hiltunen färdig att lyfta på locket angående vissa av detaljerna kring händelsefö­rloppet. Sedan dådet i måndags har det cirkulerat gott om oriktiga uppgifter i massmedier­na.

– Vi har redan rättat till en del av dem, säger Hiltunen med hänvisning­en till polisens pressmedde­lande som kom på onsdagen.

Mamman slog larm

För det första rövade pappan inte bort dottern från hemmet, berättar Hiltunen. Pappan tog dottern när dottern och mamman befann sig utomhus i närheten av hemmet. Hiltunen säger inte vart mamman och dottern var på väg tidigt på morgonen.

– De var på väg någonstans.

Därtill var det mamman och inte en utomståend­e person som ringde nödcentral­en. Händelsen hade flera vittnen och Hiltunen vet inte säkert om även andra personer ringt nödcentral­en, men det första samtalet kom från mamman.

Många ögonvittne­n

– Samtalet pågick fram tills att polisen kom på plats, säger Hiltunen.

Därefter skedde allt snabbt. Enligt Hiltunen var situatione­n kaotisk. Det är dock fel att pappan skulle ha misshandla­t barnet innan knivhuggni­ngen, vilket framkom i flera medier strax efter våldsdådet.

– Händelsern­a hade flera ögonvittne­n. Vi har en rätt bra uppfattnin­g om vad som skedde, säger Hiltunen.

Förundersö­kningsleda­ren vill inte uttala sig om kniven eller varifrån den kommit. Det verkar ändå klart att pappan haft kniven med sig under hela händelsefö­rloppet. Uppgiftern­a om att pappan plockat med sig kniven hemma hos mamman stämmer inte.

Polisens förundersö­kning fortsätter fram till att fallet går till åtalsprövn­ing. Polisen kommer att genomföra ytterligar­e förhör, men i princip är den taktiska utredninge­n så gott som klar. Den tekniska utredninge­ns resultat torde komma inom de närmaste veckorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland