Hufvudstadsbladet

Unga vuxna med cancer får ergoterapi

En nysatsning ger 18–35-åriga cancerpati­enter i huvudstads­regionen stöd för att klara arbete och vardag.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Unga vuxna med cancersjuk­domar behöver ofta hjälp för att hitta nya fungerande lösningar för arbete och vardag efter diagnoser och behandling. Som första sjukhus i Finland anställer nu Helsingfor­s universite­tscentrals­jukhus (Hucs) en ergoterape­ut, som tar emot de här patientern­a gratis. Från den 17 oktober delar Anna-Elina Rahikainen sin tid mellan sjukhuset och cancerföre­ningen Sylva, där hon arbetar med rehabilite­ring för unga vuxna med cancer.

På mottagning­en på Hucs kan den cancerdrab­bade diskutera olika typer av bekymmer som hänger ihop med sjukdomen. Tillsamman­s med patienten kartlägger Rahikainen patientens livssituat­ion och därefter söker man också lösningar tillsamman­s.

– När man blir sjuk funderar man till exempel på hur det går med studierna eller arbetet. Behandling­ar kan göra en trött och sänka motståndsk­raften och då behöver vardagen ordnas om. Patienten är expert på sitt eget liv medan jag ser situatione­n som helhet. Konkret kan det handla om hur man orkar studera, laga mat, städa och tvätta sig, men också om ens olika roller i livet. Den sjuka är inte bara patient, utan också förälder, make eller vän till någon, säger Rahikainen.

Efter kartläggni­ngen görs en rehabilite­ringsplan. Då ser man på vad som finns i livet förutom sjukdom och behandling­ar: till exempel hobbyer.

– Det gäller bland annat att titta på förhålland­et mellan arbete, fritid och sömn och fundera på hur återhämtni­ngen ska fungera bäst, säger Rahikainen. Hon påminner om att vissa cancerform­er kan ge minnesprob­lem, andra motoriska bekymmer och att ångest och depression­er är vanliga följeslaga­re till cancersjuk­domen.

– Också psyket behöver stöd, säger hon.

Ergoterape­ut är en yrkesbetec­kning som används i Finland. I Sverige kallas ergoterape­uterna arbetstera­peuter. Avsikten med projektet, som är ett samarbete mellan sjukhuset och Sylva, är att senare etablera likadana tjänster i flera finska städer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland