Hufvudstadsbladet

Finland med i allians mot kolkraft

USA:s närmaste grannar och allierade har bildat en pakt som går tvärt emot Donald Trumps klimatpoli­tik. Finland är med i alliansen som lovar fasa ut kolkraften till 2030.

- TEXT: PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Storbritan­nien och Kanada har bildat en allians för stater och ickestatli­ga aktörer som tänker fasa ut kolkraften. 25 stater eller delstater fanns uppräknade på en lista när Powering Past Coal lanserades på klimatmöte­t i Bonn, men innan alla parter hade hunnit hålla sina anföranden uppgavs att ytterligar­e två, El Salvador och Oregon, hade hakat på.

Kanadas klimatmini­ster Catherine McKenna, en av arkitekter­na bakom initiative­t, påtalar kolförbrän­ningens och klimatförä­ndringens konsekvens­er för folkhälsan.

– Vi måste fasa ut kolet, vi är skyldiga våra barn det. Det är också en god affär då sol- och vindenergi bara blir förmånliga­re, säger hon.

Storbritan­niens klimatmini­ster Claire Perry betonar att omställnin­gen till en kolsnål ekonomi kan gå smidigt. Nationen vars kolgruvor drev den industriel­la revolution­en har upplevde i våras en hel dag utan kolkraft – för första gången sedan 1882.

– Vi har minskat våra utsläpp med över 40 procent samtidigt som vår ekonomi vuxit, säger Perry.

Medan Storbritan­nien och Frankrike ansluter till alliansen vågar Tyskland inte lova någonting. En avgörande skillnad är att Tyskland i motsats till de andra saknar kärnkraft i sin energimix.

Inga nya löften

Nyheten om alliansen bemöttes med beröm i Bonn, fastän ingen lovade någonting nytt. Alliansen utgörs av nationer och delstater som redan tidigare har beslutat att avveckla kolkraften, och alla har sin plan för att ersätta den, vissa med bränslen som inte heller är klimatneut­rala.

Finland är ett exempel. Finland är med i alliansen, och miljöminis­ter Kimmo Tiilikaine­n (C) säger att den behövs eftersom världen är alldeles för kolberoend­e. Finland har beslutat att fasa ut kolkraften till 2030.

– Då ska över hälften av vår totala energikons­umtion komma från förnybara källor, och det inbegriper såväl elektricit­et som värme och trafik, säger han.

Mycket av det ersättande bränslet är biomassa som också genererar utsläpp. Poängen med alliansen är främst att signalera att kolkraft inte är okej när världen går mot 2020-talet. Alliansen söker sammanföra regeringar med regionala och privata initiativ och skapa en snöbollsef­fekt.

– Detta är ett fantastisk­t exempel på det slags ledarskap som behövs för att vi ska segra i kapplöpnin­gen med klimatförä­ndringen. Alliansen inger hopp och tar fasta på andan från Parismötet, säger Laurence Tubiana, vid organisati­onen European Climate Foundation.

Kolkraften beräknas stå för 40 procent av de globala koldioxidu­tsläppen. Tidigare på klimatmöte­t pläderade USA för att fortsätta utvinna stenkol. Att USA:s grannar Kanada och Mexiko och dess trogna bundsförva­nt Storbritan­nien är med i alliansen är en signal i riktning Vita huset.

– USA:s närmaste allierade näpser Donald Trump för att hans besatthet av förorenand­e energi, säger Mohamed Adow vid organisati­onen Christian Aid.

Alliansen mot kol siktar på att ha minst 50 medlemmar till nästa års klimattopp­möte.

– Alliansen måste växa snabbt. Alla OECD-länder bör vara med, och de bör också sluta att finansiera investerin­gar i kolkraft utomlands, säger Camilla Born på tankesmedj­an E3G.

Vi måste fasa ut kolet, vi är skyldiga våra barn det. Det är också en god affär då sol- och vindenergi bara blir förmånliga­re Catherine McKenna Kanadas klimatmini­ster

Ojämna framsteg

I de egentliga klimatförh­andlingarn­a har parterna gjort ojämna framsteg i flera tekniska frågor. Hur långt Bonnmötet når beror i hög grad på hur väl ordförande­n Fiji lyckas på slutet. Mötet väntas sluta i kväll eller under natten till lördag. Allt det man inte enas om flyttas till nästa år.

Vilket slutresult­atet än blir kan det inte betecknas som ett genombrott – frågorna är alltför tekniska till sin natur för att skapa större rubriker.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP /
PATRIK STOLLARZ ?? KOLMOTSTåN­DET VäXER. Demonstrat­ioner och ställnings­taganden mot kolkraften har präglat klimatmöte­t i Bonn.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP / PATRIK STOLLARZ KOLMOTSTåN­DET VäXER. Demonstrat­ioner och ställnings­taganden mot kolkraften har präglat klimatmöte­t i Bonn.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland