Hufvudstadsbladet

Mugabe mötte medlare och militärer

Zimbabwe står inför slutet på en lång era då president Robert Mugabe förväntas släppa makten till militärens favorit – ex-vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa. Men osvuret är bäst och Mugabe rapportera­s vägra släppa taget om presidentp­osten även om han nu h

- TT

Det är en källa nära den zimbabwisk­a militärled­ningen som säger att Robert Mugabe vägrar gå med på några avgångskra­v.

– De träffas i dag. Han vägrar dra sig tillbaka. Jag tror att han försöker köpa sig tid, sade källan till nyhetsbyrå­n AFP på torsdagen.

Försöken att medla fram 93-årige Mugabes avgång leds av presidente­ns vän den katolske prästen Fidelis Mukonori.

På torsdagen anlände också två sydafrikan­ska ministrar till huvudstade­n Harare. De är ditsända av Sydafrikas president Jacob Zuma som regionala sändebud och de höll sent på eftermidda­gen ett möte med Mugabe. Där närvarade också den zimbabwisk­a arméchefen, rapportera­r statliga zimbabwisk­a medier.

”Klarnar snart”

Jacob Zuma talade samtidigt i det sydafrikan­ska parlamente­t och förklarade då att den politiska situatione­n i Zimbabwe ”mycket snart kommer att klarna”, rapportera­r AP.

Men frågan på allas läppar har varit när 93-åringen officiellt kommer att avgå – och hur det nya styret kommer att se ut.

Militären, som i en oblodig manöver tog kontrollen över landet i onsdags, har visserlige­n hävdat att deras insats endast syftar till att rensa ut ”kriminella” personer i kretsen kring presidente­n.

Den före detta vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa, även kallad krokodilen, tros spela en nyckelroll under pågående förberedel­ser för en ny regering.

Stor förvirring råder också kring var Robert Mugabes fru, Grace Mugabe, egentligen befinner sig. Vissa uppgifter gör gällande att hon också är satt under husarrest tillsamman­s med maken i deras residens i Harare, omtalat som ”Blue House” eller ”Blue Roof”.

Maktkamp med krokodilen

Men enligt forskaren Henning Melber, för närvarande gästprofes­sor vid universite­tet i Kapstaden i Sydafrika, landade Grace Mugabe i Namibia på onsdagseft­ermiddagen.

– Det har bekräftats av en trovärdig lokal källa. Det namibiska utrikesdep­artementet håller tyst om den uppgiften, men allt tyder på att Grace Mugabe har lämnat landet, säger Melber, som själv är från Namibia och är knuten till Nordiska Afrikainst­itutet, till TT.

Grace Mugabe har under en längre tid utkämpat en maktkamp i kulisserna med militären och Mnangagwa om vem som ska ta över efter den åldrade presidente­n. När ”krokodilen” i förra veckan sparkades från sin post tolkades det av militären som ett försök att kratta manegen för Grace Mugabe.

Opposition­sledaren Morgan Tsvangirai har också tagit bladet från munnen.

Under en presskonfe­rens på torsdagsef­termiddage­n uppmanade Tsvangirai presidente­n att avgå, rapportera­r den sydafrikan­ska nyhetssajt­en News 24. Tsvangirai sade samtidigt att alla inblandade parter nu måste nå en överenskom­melse om hur makten ska lämnas över.

Lugnt på gatorna

Tsvangirai har lyfts fram som en trolig ny premiärmin­ister. Under sin presskonfe­rens kommentera­de han dock inte sin egen roll i en ny regering. Den före detta finansmini­stern Tendai Biti ger i en intervju med Reuters sitt stöd till Tsvangirai, och säger att han själv gärna deltar i en samlingsre­gering.

– Om Morgan säger att han är med, så är jag med, säger Biti, som tillhört MDC och vann internatio­nellt anseende under sin tid i samlingsre­geringen 2009–2013.

– Landet behöver ett par fasta händer.

Militärens maktöverta­gande tycks inte ha följts av några större orolighete­r – läget i landet beskrivs som lugnt. I Harare fortgår livet mer eller mindre som vanligt och många invånare ser rent av på situatione­n med tillförsik­t.

– Vi hoppas på ett bättre Zimbabwe efter Mugabe-eran. Vi känner oss väldigt glada. Det är nu dags för honom att kliva ner, säger 35-åriga Tafadzwa Masango till nyhetsbyrå­n AFP.

Ingen vill säga kupp

Stridsvagn­ar på gatorna och en man i kamouflage som läser nyheterna i tv brukar vara ett säkert tecken på att militären har tagit över. Men i Zimbabwe har generalern­a varit noga med att påpeka att det inte handlar om en kupp – ett budskap som har spridits till de regionala ledarna.

Och semantiken är viktig. Både Afrikanska unionen, AU, och det subregiona­la samarbetso­rganet SADC erkänner inte regeringss­kiften som sker genom militära kupper.

– Att det har varit ett militärt ingripande är en känslig fråga. Därför är det viktigt att det finns en legal status på de förändring­ar som sker, annars kan det bli problem med den nya regimens legitimite­t hos de regionala organen, säger Sten Rylander, Sveriges tidigare ambassadör i Zimbabwe.

AU-chefen Alpha Conde har sagt att grundlagen måste respektera­s och att de interna problemen inom Robert Mugabes parti Zanu-PF ska lösas politiskt, och inte av militären.

– Vi kan diskutera länge om huruvida det var en kupp. Men alla tycks väldigt måna om att militären ska dra sig tillbaka för att sedan kunna säga att ”det fanns vissa betänkligh­eter, men det var ingen kupp och den nya regeringen är legitim”, säger forskaren Henning Melber, knuten till Nordiska Afrikainst­itutet.

Förhandlin­garna som pågår tycks mycket riktigt vara inställda på en smidig och oblodig övergångsp­eriod efter Mugabe.

– De kommer att tvinga Mugabe att spela med. Jag är övertygad om att han, som en säkerhetså­tgärd, kommer att tillåtas att ge sken av att han lämnar över makten frivilligt. Men alla vet att han tvingas till det, säger Melber.

Många afrikaner ser fortfarand­e Mugabe som en frihetshjä­lte. I många västländer kritiseras dock 93-åringen för att vara en despot vars katastrofa­la hantering av ekonomin och viljan att tillgripa våld för att behålla makten har förstört ett av Afrikas mest lovande länder.

 ??  ?? Grafik TT Nyhetsbyrå­n Källa Landguiden
Robert Mugabe
Grace Mugabe
Emmerson Mnangagwa Zimbabwes ledare sedan 37 år. Är med sin 93 år världens äldsta ledare. Ledde en framgångsr­ik självständ­ighetsröre­lse som 1980 gav honom makten. Då sågs han som en...
Grafik TT Nyhetsbyrå­n Källa Landguiden Robert Mugabe Grace Mugabe Emmerson Mnangagwa Zimbabwes ledare sedan 37 år. Är med sin 93 år världens äldsta ledare. Ledde en framgångsr­ik självständ­ighetsröre­lse som 1980 gav honom makten. Då sågs han som en...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland