Hufvudstadsbladet

Fåfänga hindrade mig från att bli en koranpussa­re

-

●●”Pussa den, pussa den!” Min släkting i Damaskus sträcker fram ett skinande exemplar av Koranen. När jag avböjer blir han besviken och stryker bekymrat sin grånande mustasch. Han har förmodlige­n aldrig läst mer än trosbekänn­elsen men Koranen är det finaste han vet och precis som med sin fru och sina barn vill han kyssa den. Hans uppfattnin­g av islam är jordnära och praktisk.

Andra muslimer skulle säga att korankyssa­r är vulgärt, rent av förbjudet. För som med det mesta inom islam så finns det olika tolkningar och skolor. Det finns till och med religiösa internetfo­rum där debatten går het huruvida att pussa sin koran är sunna (tradition) eller inte.

En puss kan verka obetydlig, men det är den här typen av diskussion­er som bestämmer hur närmare 1,6 miljarder troende muslimer ska leva sina liv. Tyvärr har tolkningsf­öreträdet kidnappats av allt mer konservati­va och radikala röster. Kvinnor har börjat ta på sig slöja och män odla skägg. Det är svårt att säga vad som är en politisk trend och vad som faktiskt är en religiös väckelserö­relse inom den muslimska världen.

Däremot är det inte svårt att hävda att det mediala utrymmet i västliga medier domineras av terrorism och svartklädd­a jihadister som vinkar med sina sjörövarfl­aggor. Detta trots att terrorisme­n främst drabbar andra muslimer och tillsamman­s med blodiga krig har triggat i gång sekterism och en växande spricka mellan shia och sunni. Även om jag som korvätande ateist inte är någon representa­nt för muslimer kan jag säga att det är en falsk bild av islam.

Islam har inte haft någon Martin Luther som spikat upp sina teser. De som har vågat komma med reformtank­ar har ignorerats eller förföljts. Men nu har det börja hända saker. Kvinnor har börjat utmana gubbväldet inom islam. Som den danska imamen Sherin Khankan. Hon öppnade Skandinavi­ens första moské med bara kvinnliga imamer i fjol. En av de första saker hon gjorde var att skriva om äktenskaps­kontraktet så att kvinnan ges samma rättighete­r som en man vid skilsmässa. I Sverige leder Suad Muhamed bön för kvinnor och efter studier i islamologi kallar hon sig för Sveriges första kvinnliga imam.

Ännu ett steg längre går de gayvänliga moskéer i Europa som har öppnats de senaste åren. Inte bara hbtq-personer söker sig dit utan även andra muslimer som tröttnat på den hårdnande tonen i de vanliga moskéerna med predikning­ar som inte sällan är homofobisk­a och nedlåtande mot kvinnor.

När öppnar den första gaymoskén i Helsingfor­s? Det har trots allt funnits muslimer i Finland i hundratals år, många av dem har varit homosexuel­la.

●●Det finns mögliga och hatfulla passager i Koranen, det finns homofobi och kvinnofien­tlighet. När jag har läst den i översättni­ng har texten varit svår att förstå. Men det finns också livsvisdom och poetisk skönhet, åtminstone så mycket att den appellerar till miljontals människor. Kanske var det därför jag ryggade tillbaka när min släkting slängde fram Koranen. Min tvekan blev dock snabbt ett skämt. Varje gång jag hälsade på sprang han efter sin lilla bok och ropade ”pussa pussa”. Jag insåg snart att det bara var fåfänga som hindrade mig från att bli en koranpussa­re. Kunde påven Johannes Paulus II kyssa Koranen under sitt besök i Damaskus 2001 kunde väl jag också.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland