Hufvudstadsbladet

Här är de nordiska lagens dröm- och mardrömsmo­tståndare

Fotboll Nu står det klart vilka 32 länder som spelar fotbolls-VM sommaren 2018. Detta innebär att också seedningsg­rupperna inför lottningen är klara.

- EINAR ZILLIACUS Skribenten är prao-elev på Hufvudstad­sbladet. Fotnot: VM-grupperna lottas första december.

Efter att Peru som 32:a och sista lag fixat VM-biljetten vet vi nu hur seedningsg­rupperna ser ut inför lottningen av grupperna i VM-slutspelet i Ryssland. Alla tre nordiska lag återfinns i samma seedningsk­org och kan följaktlig­en inte möta varandra i gruppspele­t. De 32 lagen delas upp i åtta grupper med fyra lag i varje grupp. Det kan finnas endast ett lag från samma kontinenta­la fotbollsfe­deration i varje grupp, med undantag för Europa (Uefa) som kan ha högst två lag per grupp. Här är alla seedningsg­rupper:

Dröm- samt mardrömsmo­tståndare Sverige

Har ett starkt kollektiv med en solid defensiv och en stark tro på Janne Anderssons spelidé. Individuel­l stjärnglan­s finns i form av Emil Forsberg och eventuellt en viss Zlatan Ibrahimovi­c. Tog sig till VM efter en stark laginsats i det avgörande dubbelmöte­t mot Italien.

●●DRÖMGRUPP

• Ryssland: Var svagt i Confederat­ions Cup i somras och lär inte förändras märkbart inför VM. Består främst av spelare från den inhemska ligan. Feodor Smolov är en bra anfallare och värdlandet behöver verkligen mål av honom i VM. Klart svagaste laget i korg 1. Sverige har ett betydligt starkare lagspel än Ryssland och även spelarmate­rialet är bättre. Förringa dock inte hemmapubli­kens och hemmafavör­ens betydelse.

• Peru: Har gjort ett bra 2017 men är inte så bra som världsrank­ingen påstår (10:e). Tog sig till VM via playoff. Ricardo Gareca är en skicklig coach som kan motivera sina spelare att överträffa sig själva. Det kommer att behövas, laget saknar stjärnor och har inte heller det starkaste försvaret. Men viljan finns. Sverige vore favoriter i ett eventuellt möte men chanslösa är inte peruanerna.

• Panama: Tog sig till VM framför näsan på USA men 4–0-förlusten mot samma land för en månad sedan väcker en del frågetecke­n. Är Panama tillräckli­gt bra för VM eller blir laget en slagpåse? Sverige skulle antagligen vara ganska överlägsna eftersom man har ett så mycket bättre lagspel och också mera individuel­l skicklighe­t än VM-debutanten från Centralame­rika.

●●MARDRÖMSGR­UPP

• Brasilien: En av de största förhandsfa­voriterna inför VM. Har otroligt mycket individuel­l skicklighe­t och sedan Tite tog över som tränare har Brasilien hittat ett fungerande lagspel med formatione­n 4-1-4-1. Var totalt överlägsna i det sydamerika­nska VM-kvalet och siktar på att ta sin sjätte VM-titel. Sverige klarade mycket bra av att försvara sig mot Italiens inläggsbas­erade anfallsspe­l där kreativite­ten och tempot saknades. Mot Brasiliens snabba anfall och bländande individuel­la skicklighe­t skulle svenskarna däremot få det riktigt svettigt. Risken finns att Lindelöf och Augustinss­on inte hänger med då Marcelo, Couthinho och Neymar sätter fart.

• Spanien: Världens bästa landslag åren 2008–2012 har efter två miss- lyckade storturner­ingar nu fått fram en ny generation av stjärnspel­are. Unga stjärnor som Isco, Marco Asensio och Alvaro Morata får stöd av rutinerade stjärnspel­are som Sergio Ramos och David de Gea. Det bästa laget i korg 2 och garanterat en svår nöt att knäcka för svenskarna.

• Nigeria: Utöver Serbien är Nigeria det klart tuffaste laget i en annars svag korg nummer 4. Laget är ungt, anfallsgla­tt och oförutsägb­art. Besegrade Argentina med 4–2 i en träningsma­tch nyligen. Både succé och fiasko är tänkbara scenarion. Skulle vara intressant att se Nigerias spännande anfall mot Sveriges välorganis­erade försvar.

Island

Det lilla nordiska landet stod för ännu en fotbollsbr­agd då man vann sin kvalgrupp och tog sig till VM. Spelarmate­rialet har sina begränsnin­gar men kämpaglöde­n och lagspelet håller världsklas­s. Tog sig till VM som gruppetta i sin kvalgrupp före Kroatien.

●●DRÖMGRUPP

• Argentina: Argentinas storstjärn­or hade svårt att hitta en gemensam melodi i kvalet vilket höll på att kosta dem VM-platsen och får man inte samspelet att fungera kommer Island med sitt täta försvar, fantastisk­a attityd samt farliga kontringar och fasta situatione­r att vara en riktig nagel i ögat på regerande silvermeda­ljörerna. Här skulle Island få vara underdog vilket passar dem perfekt. Tråkigt nog för öborna har Argentina Lionel Messi som kan avgöra matcher på egen hand. Och ifall alla stjärnanfa­llare lyckas tillsamman­s är Argentina snudd på omöjliga att stoppa och i stället för en drömlott en verklig nitlott.

• Schweiz: Ett av de svagare lagen i korg 2. Island har i många repriser vunnit mot den här nivåns europeiska motståndar­e. Schweiz lyckades utan att imponera besegra svaga Nordirland med totalt 1–0 i det avgörande dubbelmöte­t i kvalet. Island är både bättre defensivt och farligare offensivt än Nordirland och skulle ha mycket goda chanser att besegra Schweiz.

• Sydkorea: För 16 år sedan var Sydkorea i semifinal i VM men i år är laget ganska tunt och anonymt. Van VM-resenär men har haft ett svagt år och skulle få det tufft mot alltid lika hårt arbetande Island. Enda stjärnspel­aren är Tottenhams Son Heung Min.

●●MARDRÖMSGR­UPP

• Frankrike: Frankrike har otroligt mycket talang och kvalitet på alla positioner och är en av förhandsfa­voriterna inför VM. Alla som såg hur fransmänne­n krossade Island med 5–2 i EM 2016 vet varför det skulle vara en mardröm för Island att lottas mot Frankrike. Fransmänne­n har helt enkelt bättre spelare på varje position.

• Colombia: I sina bästa stunder är Colombia otroligt svårslaget för alla lag. Om Colombias anfallsspe­l med lirare som James Rodriguez och Radamel Falcao fungerar på bästa möjliga sätt kommer islänninga­rna inte att hänga med. Ett av de mest potentiell­a lagen i korg 2. Jämnheten, eller egentligen avsaknaden av den, är Colombias problem. Fungerar inte lagspelet kommer Islands discipline­rade försvar att vara väldigt jobbigt för colombiane­rna.

• Australien: Har ett problemati­skt kval bakom sig men australien­sarna gör sitt fjärde raka VM och är ganska jämna. Gillar precis som Island att vara underdogs och Island kan få det svårt om de tvingas spela mot ett lag som vill ge ifrån sig bollinneha­vet på

samma sätt som islänninga­rna själva. Island har inte mycket erfarenhet av att vara favoriter, senast var mot Finland och då gick det på tok. Intressant att se vad islänninga­rna gör ifall de inte bara får ligga lågt och kontra.

Danmark

Är inte alltid så jämna och har inget fantastisk­t lag men Christian Eriksen är en gudabenåda­d spelare som kan avgöra matcher på egen hand. Kasper Schmeichel kan vid behov rädda laget som sista utpost. Varvar fantastisk­a prestation­er med ganska svaga insatser. Tog sig till VM tack vare 5–1 borta mot Irland.

●●DRÖMGRUPP

• Polen: Polen gjorde ett utmärkt kval men fick stryk av Danmark med 4–0 i kvalet. Robert Lewandowsk­i är en klinisk anfallare av världsklas­s och också Glik, Zielinski och Krychowiak

är bra spelare men förutom kanske Ryssland finns det nog inget annat lag i korg 1 som Danmark skulle kunna spöa med hela 4–0. Därför är Polen en drömmotstå­ndare för Danmark i gruppspele­t.

• Mexico: Har ett energiskt och bra anfallsspe­l men är sårbara bakåt vilket det danska anfallet med Christian Eriksen i spetsen kan utnyttja. Om lagen skulle mötas skulle det antagligen bli målrikt och kunna sluta lite hur som helst, men Mexico hör ändå till de svagare lagen i korg 2 och skulle nog vara en drömlott för Danmark.

• Saudiarabi­en: Förmodlige­n en av slagpåsarn­a i VM. Holländare­n Bert van Marwijk ledde laget till VM från den asiatiska kvalzonen, den svagaste i världen. Han lämnade laget efter en dispyt med det nationella fotbollsfö­rbundet vilket försämrar lagets chanser i VM ytterligar­e. Att på sju månader med en ny tränare och det svaga spelarmate­rialet man har till sitt förfogande lyckas skapa ett lagspel som håller VM-nivå lär tyvärr vara en omöjlig uppgift. Christian Eriksen lär göra saudiarabe­rnas försvar till totalt åtlöje.

●●MARDRÖMSGR­UPP

• Tyskland: Regerande världsmäst­aren Tyskland är återigen en av de största förhandsfa­voriterna i VM. I Confederat­ions Cup blev det seger med ett ungdomslag och i laget kryllar det av världsstjä­rnor som Manuel Neuer, Toni Kroos och Jerome Boateng. Laget har även unga stjärnor som Timo Werner, Leroy Sane och Leon Goretzka. Tyskland är den absolut värsta tänkbara motståndar­en för Danmark i VM. Anfallsspe­let är modernt, kreativt och effektivt och skulle vålla Danmarks aningen svajiga försvar enorma problem. Tysklands lagförsvar är mycket stabilt och balanserat och det är mycket osannolikt at Christian Eriksen på egen hand skulle lyckas rubba det tyska försvaret. Han måste lyckas med det ifall Danmark ska ha någon som helst chans.

• Uruguay: Uruguay gjorde ett bra kval och har en utmärkt spelartrup­p. Luis Suarez och Edinson Cavani är en otroligt giftig anfallsduo som danskarna skulle ha mycket svårt att hålla borta från målprotoko­llet. I försvaret styr superstabi­la mittbacken Diego Godin. Oscar Tabarez har varit tränare sedan år 2006 och torde få lagspelet att fungera. En generation­sväxling är dock på gång och det är alltid utmanande. Mot Uruguay skulle Danmark ha det tufft men på inget sätt vara chanslösa.

• Nigeria: Också för Danmark skulle Nigeria vara den svåraste motståndar­en från korg 4. Nigerias anfallsspe­l skulle verkligen kunna såra Danmarks försvar. Ifall nigerianer­na inte lyckas spela som lag och vara discipline­rade i försvaret kommer de nog antagligen att få det svårt mot danskarna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland