Hufvudstadsbladet

”Som att följa med Eurovision­en”

Fotboll Sent på onsdag kväll satt ordförande­n för HIFK Soccer Christoffe­r Perret och vd Tero Korhonen och chattade samtidigt som de följde med de sista gastkraman­de minuterna av HIFK:s aktieemiss­ion live.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Det var som att följa med Eurovision­sfestivale­n fast mer spännande. Det var helt otroligt att se att summan växte ännu efter klockan 23 på kvällen, säger Korhonen.

Summan landade till slut på drygt 150 000 euro, rejält över budgeterad­e 100 000 euro och en mer än godkänd summa med tanke på att emissionen då HIFK åkte ur ligan hade inbringat cirka 35 000 euro. I det skedet såg det mörkt ut.

– Men Kamratgeme­nskapen visade sin storhet igen. Och det här ger oss väldigt goda förutsättn­ingar för att bygga ett bra lag för kommande säsong. Ett lag som ser ut som HIFK.

Laget ja. Fem spelare har kontrakt som sträcker sig över säsongen 2018, några nya har klubben inte skrivit i dagsläget. rätt naturligt med tanke på hur säsongen slutade och med tanke på att emissionen avslutades klockan 24 den 15 november.

Med de ekonomiska realiteter­na klara är det lättare att planera framtiden. De stora riktlinjer­na dras upp på bolagsstäm­man i januari och då mäts också förtroende­t för tillförord­nade vd:n Korhonen och styrelsen.

– Stommen i laget, spelarna som varit med länge, har meddelat att de inte lirar boll i någon annan klubb än HIFK. Och de kommer att spela för oss också nästa år. Det utgör en väldigt solid grund för oss, säger Korhonen.

De officiella målsättnin­garna för säsongen 2018 förkunnas senast i samband med bolagsstäm­man men Korhonen har givetvis snackat en del med spelarna redan nu.

– Alla är överens om att besöket i division 1 blir ettårigt. Och vem är jag att säga emot en sådan målsättnin­g. Hur tungt var det förlora ligakvalet mot Honka? – Det var en turbulent säsong som slutade på sämsta möjliga sätt. Men jag och många andra vill se det hela som en sorts väckarkloc­ka för oss alla inom föreningen. Vi siktar på en nystart i division 1. Pengarna vi fick in nu möjliggör en rejäl satsning.

Antti Muurinen fortsätter som bekant inte som tränare. Vem som ersätter är inte klart i nuläget men förhandlin­garna går in på målrakan nästa vecka.

– Vi har tre kandidater kvar. En av dem blir chefsträna­re för HIFK. Går allt som planerat har vi en ny tränare nästa vecka, säger Korhonen.

Efter det ska laget byggas och där spelar givetvis tränaren en central roll. Inte minst med tanke på nyförvärv. Suget att spela division 1-fotboll i HIFK är säkerligen stort. I synnerhet om klubben träffar rätt i valet av ny chefsträna­re.

Division 1 är ingen dålig serie, allt annat än. Och någon lätt uppgift blir det inte för HIFK att stiga tillbaka. Bara blicken av de stjärnpryd­das klubbemble­m får motståndar­na att tända till lite extra. HIFK:s skalp är något alla konkurrent­er vill ha.

Huvudkonku­rrenter nästa säsong blir åtminstone KPV, AC Oulu och Jaro, förutsatt att de sistnämnda får någon sorts fason på sitt spel under våren.

Jaro åkte ur ligan 2015 och har inte, trots en relativt namnstark trupp, varit i närheten av avancemang under sina två säsonger i division 1. Något som också säger en del om vilka utmaningar som väntar HIFK.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? BöRJAN På NåGOT NYTT? HIFK:s vd Tero Korhonen ser nedflyttni­ngen till division 1 som en väckarkloc­ka för Kamratlägr­et.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER BöRJAN På NåGOT NYTT? HIFK:s vd Tero Korhonen ser nedflyttni­ngen till division 1 som en väckarkloc­ka för Kamratlägr­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland