Hufvudstadsbladet

Botnia vill vara en språngbräd­a utomlands

Bandy Efter guldåret 2016 inledde Botnia en stor generation­sväxling och förra säsongen var det de unga spelarnas frammarsch som slutade först i en kvartsfina­lförlust mot de blivande mästarna Veiterä. I år hoppas Åggelbylag­et att samma visa fortsätter.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Förra säsongen inledde Botnia som en regerande mästare som genomgått en rejäl föryngring och knappast förväntade­s tävla om tätplaceri­ngarna i Bandyligan. Men det unga manskapet presterade friskt, tog hem fjärdeplat­sen i grundserie­n innan de fick se sig slagna av formstarka Veiterä i kvarten.

Inför stundande säsong är läget liknande. Spelartraf­iken har varit livlig och laget har bland annat blivit av med förra säsongens tre bästa poängplock­are: Jimi Heinonen, Tero Määttälä och Kasperi Hirvonen, som sammanlagt gjorde 58 mål och över nittio poäng. Det låter något katastrofa­lt men nya chefsträna­ren Jussi Tapio ser det som en positiv grej.

– Visst har det skett och hänt en hel under de senaste två åren, men jag ser det som en bra sak. Som förening gör vi det arbete som man måste göra för finländsk bandy: vi producerar bra spelare och öppnar dem en väg till Sverige. Sedan ger vi nya, unga spelare chansen, säger Tapio.

Heinonen och Hirvonen är killar i tjugoårsål­dern och i år spelar den förstnämnd­e i svenska Elitserien­s IK Sirius medan Hirvonen spelar för Kampparit. Också 29-åringen Määttälä tog klivet utomlands då han styrde mot Örebro SK och Allsvenska­n.

Nytt blod

Samtidigt som många spelare lämnat Botnia, har klubben också förstärkt laget. Den ryska duon Ignat Michalin och Artem Lapsjin känner varandra från tidigare och Tapio hoppas att de hittar varandra på planen – och utanför. Ryska förstärkni­ngar kan vara värda guld men samtidigt kan det vara en utmaning att hitta ett gemensamt språk. På planen och utanför.

– Att de är två som känner varandra hjälper till med att få killarna känna sig hemmastadd­a. Man kan tänka sig en situation där man själv ensam skulle hoppa på ett tåg och dra i väg över Uralbergen utan att behärska språket. Deras bandykultu­r är lite annorlunda, de är vana att jobba rätlinjigt framåt. Vi har försökt få dem att spela enligt vårt spelsystem, berättar chefsträna­ren.

Tudelade känslor

Bandyligal­agen inledde sin tävlingssä­song uppe i Uleåborg med den finska cupens turnering. Vädret var långt ifrån idealt då kraftigt snöfall störde cuphelgens matcher. Botnias saldo blev en oavgjord samt tre förluster. Men Tapio är inte alltför oroad. Utlandsläg­ret i Edsby i september visade att potential finns. Laget fick svetsa sig samman på stor is och i de två matcherna mot Edsbys P20-lag kunde man som bäst utmana hemmalaget.

Tapio medger ändå att mycket måste ske innan Botnia är riktigt konkurrens­kraftigt.

– I cupmatcher­na betalade vi ett hårt pris med vårt nybyggda lag. Vi har väldigt mycket att jobba på i försvarssp­elet.

I måndags fick Botnia smaka på känslan att ta sina första skridskosk­är på sin hemmais i Åggelby i en träningsma­tch mot lokalrival­en HIFK. Fem dagar före ligapremiä­ren mot Akilles.

– I vilken annan mästerskap­sserie i Finland har man ett sånt läge? frågar sig Tapio och skakar på huvudet.

– Tänk om HJK skulle spela inomhus på parkettgol­v och få börja träna på Telia 5G-arenan först fem dagar innan säsongen börjar, säger Tapio som liksom många andra gärna skulle se bättre spel- och träningsfö­rhållanden i finsk bandy.

Fotnot: Botnia-Akilles på lördag klockan 15 och Botnia-Kampparit på söndag klockan 13 i Åggelby.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? BOLLDUELL. Derbymatch­erna mellan Botnia och HIFK brukar bli heta tillställn­ingar.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA BOLLDUELL. Derbymatch­erna mellan Botnia och HIFK brukar bli heta tillställn­ingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland