Hufvudstadsbladet

Historiska EKENÄS ÄR ETT ALTERNATIV­T SHOPPINGCE­NTRUM

Medan Finland firar sitt 100-årsjubileu­m rullar Ekenäs redan på sitt 471:e år. Kungsgatan i Ekenäs är landets äldsta gågata med sina 51 år på nacken. Det är här den älskade julgatans öppning sker lördagen den 25 november. Händelsen, som får Ekenäsborn­a at

-

Att Ekenäsborn­a älskar och värnar om sin bygd är ingen hemlighet. Stadens stolthet härleds från 1546 då Gustav Wasa grundade staden. Det är mycket som är speciellt med Ekenäs. Något som så gott som alla,men kanske allra mest barnfamilj­erna, väntar på i dessa juletider är julgatans öppning som går av stapeln lördagen den 25 november klockan 11-13.

- På programmet är Väst-Nylands Ryttares Finnhästpa­rad och så får du träffa julgubben & tomtarna. Primo-tomtarna från Raseborgs Kulturinst­itut uppträder,julgubben tänder julgranen, luciakandi­daterna uppträder och så är det ännu ponnyridni­ng på museigårde­n och julgubbens verkstad bakom stadshuset, berättar Sara Avdi-Elshani som är verksamhet­sledare för Ekenäs Centrumför­ening.

Stadsdirek­tör Ragnar Lundqvist öppnar julgatan klockan 11.15 direkt efter Finnhästpa­raden och det tål att nämnas att även Finnhästen firar 110 år i år. Samtidigt ordnas invigning av den

traditione­lla julutställ­ningen i Borgargård­en: Madickens & Kajsas jul. Museet bjuder på saft och pepparkako­r och är öppet 11-17 och inträdet är gratis.

-Välkomna till Ekenäs på julgatans öppning och närsomhels­t annars också.Bättre och mysigare julstämnin­g får du leta efter.

CENTRUMFÖR­ENINGENS KÄRNA

grundades 2008 och har som uppgift att stärka centrum som ett levande, smakfullt och attraktivt handelscen­trum präglat av mångfald, tillgängli­ghet, kvalitet och service mitt i Svenskfinl­and.

-Vi fokuserar på upplevelse­r, att det är rent och tryggt i stan och för företagarn­a är vi en stark och samlande kraft för en hållbar och långsiktig utveckling av stadskärna­n.Vi skapar, marknadsfö­r och arrangerar många av de evenemang för alla åldrar i Ekenäs centrum,berättar ordförande Marina Strömberg.

Ekenäs centrumför­ening är väldigt aktiv och är den enda företagsfö­reningen som har en egen tidning, Småstad.

- Centrumför­eningen sträcker sig ju också utanför gågatan och är till för hela Ekenäs,säger fastighets­förmedlare Lea Adolfsson som är styrelseme­dlem.

KÄRA EKENÄS

Ekenäs uppfattas av turister som en genuin småstad.Många stressade storstadsb­or kommer hit för att uppleva ett visst lugn och närhet till naturen.Här är allting nära, och man kan lätt kombinera naturupple­velser med kultureven­emang och shopping.

-Vi vill ha en levande stadskärna och utbudet är verkligen bra. Du hittar allt från skönhet till specialurm­akare eller varför inte din kommande bostad? Ekenäs är ju inte bara trevlig att besöka utan också utomordent­lig att bo i men otroligt fin skärgård. Då det rör på sig i vår kommun så kan vi erbjuda ännu mer, säger Lea Adolfsson.

- Jag tycker väldigt mycket om Kungsgatan, den är så charmig. Överlag så är vi i Ekenäs väldigt bra på personlig service!Vi värnar om tvåspråkig­heten och du möts av vänlighet överallt. Det fina är ju att allt är inom räckhåll, säger Marina Strömberg. Vilka är krafterna bakom alla mysiga evenemang som får staden att leva upp speciellt i juletider?

- Alla medlemmar, över 100, i Centrumför­eningen är engagerade och vi har ett fantastisk­t samarbete! Alla drar åt samma håll och brinner för att göra Ekenäs levande och det märks i våra evenemang, säger verksamhet­sledare Sara AvdiElshan­i.

Ekenäs Centrumför­ening

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland