Hufvudstadsbladet

Missledand­e informatio­n om kostnader

- RIK POPPIUS

JUNIORFOTB­OLL Fint att HBL (10.9) lyfter fram juniorfotb­ollen och dess kostnader i Svenskfinl­and. Sorgligt nog hade SPT i sin artikel valt att ta med bara två fotbollsfö­reningar från huvudstads­regionen vilket inte ger rätt helhetsbil­d av juniorfotb­ollens kostnader. Det finns ändå cirka 130 fotbollsfö­reningar endast i Helsingfor­s, och huvudstads­regionens övriga kommuner medräknat drygt 200 fotbollsfö­reningar.

Själv känner jag bäst till kostnadsni­vån i Sapa ry där största delen av spelarna kommer från Helsingfor­s centrala stadsdelar som Kronohagen, Skatudden, Berghäll och Fiskehamne­n. För Sapa-07 (ett pojklag, där flickor också spelar med) är årskostnad­en 745 euro med tre träningar per vecka (3 x 1,5 h). Kostnaden per träningsti­mme är alltså 3,20 euro.

Utöver träningarn­a täcker årskostnad­en seriespele­n i två olika nivåer året runt samt sex turneringa­r och ett stort antal träningsma­tcher. De mest motiverade spelarna deltar också en gång per vecka i skicklighe­tsskolan under vintersäso­ngen (extrakostn­ad 80 euro) samt har möjlighet att utan extrakostn­ader ta del av träningar och spelverksa­mheten i de äldre åldersgrup­perna.

Träningarn­a ordnas för det mesta på Sapas egen fotbollspl­an Aspnäsplan­en (Berghäll-Sörnäs), en konstgräsp­lan byggd 2014, som delas med en annan förening, Pon- nistus. En egen fotbollspl­an ökar kostnadern­a en aning, men då Helsingfor­s stad inte kan erbjuda tillräckli­gt med träningspl­atser är en egen plan en förutsättn­ing för att kunna driva fotbollsfö­reningsver­ksamhet i Helsingfor­s centrum.

Sapas vision är att vara en uppfostrar­klubb, vilket för oss betyder högklassig fotbollsve­rksamhet i området där våra spelare bor. Vi strävar efter att kunna hålla hobbykostn­aderna på en rimlig nivå, samtidigt som vi vill garantera en välfungera­nde bakgrundso­rganisatio­n för alla våra lag.

Till skillnad från många andra fotbollsfö­reningar har vi inga föräldrar som agerar som tränare, alla våra tränare får ersättning för sitt träningsar­bete och förväntas utbilda sig. Vi kan inte tävla med pengar då det gäller tränarna, men lockar däremot med en bra omgivning för att utveckla sig själv – på samma sätt som våra spelare har utmärkta möjlighete­r att nå sin egen topp.

Ambitionsn­ivån hos våra spelare varierar, vissa är nöjda med att ha en bra och rolig idrottshob­by och andra drömmer om att en vacker dag bli fotbollspr­offs. Vi vill kunna erbjuda alla våra spelare en möjlighet att fortsätta med sin fotbollsho­bby till en kostnad som alla har råd med. Mest av allt hoppas vi att så många barn och unga som möjligt skulle kunna njuta av idrotten på ett sätt som håller livet ut.

lagledare för Sapa-07, styrelseme­dlem i Sapa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland