Hufvudstadsbladet

Klokt råd av Niinistö

- PETER ELG Vanda

Nato Diskussion­en om den ryska hotbilden gentemot Europa och Natos roll som frälsare i nöden böljar av och an både i medier och bland politikern­a. Skalar man bort alla dimridåer verkar medierna och EU vara övertygade om att ett storkrig är nära föreståend­e. Mediernas ”storkrigsö­vning” är ett exempel. Scenariot är att Ryssland angriper Baltikum, Finland eller andra randområde­n med full styrka. Men ingen orsak till angreppet anges.

Krig är ett dyrt företag. Ingen makt startar ett sådant utan verkligt tvingande orsak. Under tidigare århundrade­n kunde ledarens personliga maktställn­ing eller prestige vara tillräckli­g. I modern tid är det fråga om att föda det egna landets befolkning. Hitler ville ha ”livsutrymm­e” från de ryska stäpperna. USA värnar militärt om sina handelsint­ressen i alla världsdela­r, speciellt Mellanöste­rn, Sydamerika och Asien. Afrikas och Mellanöste­rns olja är eftertrakt­ade naturresur­ser. Rysslands Vladimir Putin ärvde efter Sovjet ett land i kaos. Jordbruket, industrin och handeln som ger befolkning­en arbete och mat var utom kontroll. Målmedvete­t har han arbetat för att skapa ett nytt Ryssland som ger dess etniskt splittrade befolkning en grund att bygga på. Tyvärr är människosl­äktet så funtat att en ledare för att lyckas också måste ha den militära makten i sin hand. Ju primitivar­e samhälle desto viktigare är kontrollen. Putins strategi har varit att försöka bygga upp ett modernt samhälle med fungerande handelsutb­yte med väst och speciellt EU. Det gick bra till en början. Så kom Ukraina där den ryska befolkning­en vid gränsen samt militärbas­en Krim hotades av ukrainska ultranatio­nalister. Flottbasen­s avtal skulle sägas upp och överskriva­s på USA. Lika litet som Josef Stalin hade tolererat att Finland kastat ut Sovjet från Porkala, lika litet kunde Putin avstå Krim. Följden blev militär intervener­ing på bekostnad av västhandel­n.

Västs motdrag blev sanktioner­na som slog mot Rysslands utveckling mot större välfärd. Putins motdrag verkar nu vara allians med Turkiet, Iran och de afrikanska länderna där energiproj­ekt är i gång. EU hamnar i kläm mellan öst och USA. I Mellanöste­rn har Putin visat att Ryssland militärtek­niskt är likställt med USA och kanske strategisk­t lyckas bättre. Syrienkrig­et förstörde USA:s prestige.

Putin hotar inte Finland. Tvärtom utvecklas handeln inom kärnkraft, skeppsbygg­e, turism och över gränsen. Det finns ingen orsak eller något att vinna på att anfalla eller besätta oss. Men, om Finland via Nato stationera­r missiler som hotar S:t Petersburg och storhamnar­na vid Viborg kan situatione­n likna Krim. Detta har meddelats oss på alla diplomatis­ka nivåer. EU:s största misstag är att utmåla Putin som krigshetsa­re och isolera Ryssland från allt samröre med västvärlde­n. Det bara stärker nationalkä­nslan. Ryssland är för stort för att besegras ens genom ett ”storkrig”. Resursmäss­igt är det självförsö­rjande. President Sauli Niinistö ber oss upptäcka krigstroll­en i vår egen krets och använda vårt förstånd för fredens bevarande. Ett mycket klokt råd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland