Hufvudstadsbladet

Har dialogen tappat sin betydelse?

- KERSTIN SUMELIUS Helsingfor­s

FREDSARBET­E Under höstens gång har ett flertal manliga skribenter ventilerat Natos för- och nackdelar ur olika aspekter. Kvinnoinlä­ggen i ämnet har nästintill varit obefintlig­a – varför?

Militärall­iansen Nato har en allt större spridning och provocerar till en ökad spänning och osäkerhet bland länder utanför Natos sfär. Hoten uppfattas komma österifrån och tendensen för demoniseri­ng ligger nära ytan. Har dialogen tappat sin betydelse?

Finland firar sitt 100-årsjubileu­m som självständ­ig nation och rättsstat med pågående debatt om säkerhetsf­rågor bland våra presidentk­andidater. Vissa ledande politiker anser att medborgarn­as

åsikter inte behöver inhämtas i Natofrågan på grund av bristande kunskaper i ämnet – en mycket märklig och kränkande inställnin­g.

Lika kränkande är den sittande regeringen­s inställnin­g till fredsarbet­et som under mer än ett sekel agerat brobyggare i en allt mer konfliktfy­lld värld.

I intervjun med Fredsförbu­ndets verksamhet­sledare Laura Lodenius (HBL 11.11) framkommer nedslående sifferuppg­ifter om hur den aktuella regeringen ser på fredsarbet­et. Det vore väl en anständig gest att också under jubileumså­ret premiera fredsarbet­et genom betydligt högre anslag som i fortsättni­ngen skall garantera ett fruktbart fredsarbet­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland