Hufvudstadsbladet

Rädslan för döden blev succé på film

- ANNIKA HäLLSTEN

Framgången för den finska filmen En Autobiogra­fi fortsätter.

Regissören Mari Mantela (bilden) hade slitit med sitt manus till filmen En Autobiogra­fi i åtta år när hon en dag såg en film med Cris af Enehielm i huvudrolle­n.

– Jag insåg att jag hade hittat min stjärna. Så jag ringde till Cris och sade att hon är den jag hade letat efter och att hon måste spela i min film. – Vi behövde inga provfilmni­ngar. En Autobiogra­fi handlar om en 63-årig kvinna som vet allt om bilar men inget om sig själv. Hon har arbetat i ett garage i decennier men nu är det dags att pensionera sig och hon är vettskrämd.

Idén föddes när Mari Mantela återbördad­e en bil till ett underjordi­skt garage i Helsingfor­s och där mötte en kvinna hängiven sitt yrke.

– Jag tillbringa­de tio minuter med kvinnan och hon gjorde ett outplånlig­t intryck. Hon var den enda kvinnan som arbetade i garaget och hisset upp till marknivån var förbjuden för henne.

– Jag insåg att jag hade fått temat för min film som på silverbric­ka.

Resultatet blev en film på 36 minuter och med ett universell­t tema. Filmen belönades i kategorin Bästa europeiska film på filmfestiv­alen i Milano förra veckan och har visats på högt rankade filmfestiv­aler, bland dem Brooklyn Film Festival, Toronto Female Eye Film Festival och Palm Springs Short Fest.

Denna vecka reser Mari Mantela och Cris af Enehielm till Valencia där filmen ska visas, i december visas den i New York. Och i Berlin finns en agentur som visat intresse för att distribuer­a filmen.

En Autobiogra­fi är finansiera­d av Filmstifte­lsen, Yle, Kulturfond­en och Konstsamfu­ndet och visas av Yle år 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland