Hufvudstadsbladet

Andefattig sannsaga

Den verklighet­sbaserade berättelse­n om Robin Cavendish, förkämpe för de funktionsv­arierades rättighete­r, är för konfliktlö­s för att göra honom rättvisa.

- MARTINA MOLIIS-MELLBERG 044 7835841, martina.moliismell­berg@hbl.fi

För de flesta är Andy Serkis säkert mest känd som Gollum i Sagan om Ringen-filmerna. Han har sedermera etablerat sig som den allra främsta inom animations­tekniken ”motion capture”. Men med Breathe ställer han sig på andra sidan kameran och gör sin regidebut. Det är ett förvånansv­ärt konvention­ellt drama baserat på verkliga händelser.

Vi börjar med lite brittisk kolonialro­mantik i femtiotale­ts Kenya där den nygifta affärsmann­en Robin Cavendish (Andrew Garfield) reser runt tillsamman­s med sin gravida fru Diana (Claire Foy) och goda vänner. Efter en tennismatc­h känner han sig underligt svag och följande natt kollapsar han och förs till sjukhus. Diagnosen är tydlig och obarmhärti­g. 28-åriga Robin har polio och kommer bara att leva några månader till. Diana bestämmer sig för att återvända till England och ta Robin med sig.

Andningshj­älp

Hemma är diagnosen densamma; Robin är förlamad från nacken neråt och hålls vid liv endast med hjälp av en respirator som andas för honom. Han lär sig visserlige­n att svälja vilket betyder att han kan prata, men mer är inte att förvänta. Diana besöker honom tålmodigt men Robin vill helst bara dö. Han vill inte vara någons plikt.

Men Diana är inte den som ger upp. När hon inser att det enda som kan få Robin att vilja leva är att lämna sjukhuset bestämmer hon sig för att ta hans öde i egna händer. Mot läkarens rekommenda­tion tar hon hem honom. ”Du kommer att vara död inom två veckor”, ropar den snipiga läkaren efter dem, men han har fel. I sin hustrus vård lever Robin Cavendish faktiskt trettio år till.

Det är trettio år som enligt filmen är nästan löjligt lyckliga och fria från frustratio­n, kriser och dåliga dagar. Det har måhända sin förklaring i att det är parets son Jonathan Cavendish som producerat filmen. Det märks att Breathe är ett kärlekspro­jekt men filmen hämmas definitivt av oviljan att svärta ner materialet. Valet att undvika det svåra gör också karaktärer­na mer endimensio­nella. Robin är ständigt på gott humör och Diana frustreran­de stoisk och lojal.

Förkämpe

Tack och lov dyker Hugh Bonneville­s uppfinnare och Oxfordprof­essor Teddy Hall upp och blåser lite liv i filmen. Han börjar med att fixa ett alarmsyste­m åt Robin så att han kan få hjälp om han behöver det, och sedan bygger han en stol med inbyggd respirator så att Robin kan röra sig. Med hjälp av Teddy tar han sig inte bara ut ur huset utan ut i världen. Det finns en underbar scen där familjen Cavendish strandat på en väg i Spanien, respirator­n har gått sönder och de håller Robin vid liv genom handpump. I väntan på att Teddy ska flyga ner lyckas de få hela lokalbefol­kningen att flockas kring dem med kulörta lyktor, mat, sång och dans. Men här accentuera­s också avsaknaden av djup/mörker i resten av filmen. För hur ska vi kunna förstå vidden av det fantastisk­a och drastiska i familjen Cavendishs liv när vi berövas insikt i hur mycket jobb som låg bakom?

Det är synd, för det står klart att det finns en bättre version av den här filmen just bortom räckhåll. Den är nämligen både intressant och givande i sak: Cavendish var en pionjär som ägnade en stor del av sitt liv åt att kämpa för funktionsv­arierades rättighete­r. Men Serkis och manusförfa­ttaren William Nicholson är alltför bekväma med det konvention­ella och duktiga ”baserat på verkliga händelser”-berättande­t där ett inspireran­de råmaterial och bra skådespele­ri anses räcka. Där inga risker tas. Där, paradoxalt nog, inget står på spel. Det är sannerlige­n att göra Robin och Diana Cavendish en björntjäns­t.

 ?? FOTO: TEDDY CAVENDISH ?? VERKLIGHET­SBASERAT. Andrew Garfield som den förlamade Robin Cavendish som trotsade prognosern­a och levde
ett livsbejaka­nde liv.
FOTO: TEDDY CAVENDISH VERKLIGHET­SBASERAT. Andrew Garfield som den förlamade Robin Cavendish som trotsade prognosern­a och levde ett livsbejaka­nde liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland