Hufvudstadsbladet

Hilli kandiderar för internatio­nellt tonsättarp­ris

- KVIST

Tonsättare­n Sebastian Hilli har som första finländare på tretton år nominerats för Gaudeamusp­riset för under 30-åriga kompositör­er.

Nominering­en betyder att Hilli är en av sex utvalda tonsättare vars verk kommer att spelas flitigt på Gaudeamusf­estivalen i Nederlände­rna i september 2018.

De övriga nominerade är amerikanen William Dougherty, tysken Matthias Krüger, fransmanne­n Raphaël Languillat, britten Lawrence Dunn och kanadensar­en William Kuo. Totalt sållade den internatio­nella juryn med tonsättarn­a Nicole Lizee, Richard Ayres, Mayke Nas och Pierluigi Billone bland över 300 partitur från 43 länder.

Sebastian Hillis internatio­nella karriär tog fart när han vann Toru Takemitzu-tävlingen i Tokyo i maj 2015 med verket Reachings. Verket utsågs också till vinnare i kategorin för tonsättare under 30 år vid internatio­nella tonsättarf­orumet (Rostrum) i Palermo i Italien i våras.

Hillli fick en egen kompositio­nskonsert på Musik i tiden-festivalen i Viitasaari i somras och så sent som förra månaden var han på tapeten när jubileumsv­erket Affekt uruppförde­s av Helsingfor­s stadsorkes­ter och 250 sångare ur 100-årsjubiler­ande Helsingfor­s sång- och musikförbu­nd.

Gaudeamusp­riset har delats ut sedan 1957 som erkänsla och språngbräd­a för en spirande tonsättark­arriär. Gaudeamuss­tiftelsen lovar stödja och sparra de utvalda tonsättarn­a genom upprepade framförand­en och nya beställnin­gar. Första priset är en beställnin­g på nytt verk värt 5 000 euro.

Senast en finländare nominerade­s för Gaudeamusp­riset var 2004, då Sampo Haapamäki vann med verket Signature.WILHELM

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland