Hufvudstadsbladet

Prins William kommer på besök

Hertigen av Cambridge besöker Finland under de två sista dagarna i november. På programmet finns bland annat Slush, besök på lågstadies­kola och middag med presidentp­aret.

- HBL/SPT/JENNY BLOMQVIST

President Sauli Niinistö tar emot prins William på presidente­ns slott onsdagen den 29 november. Williams fru Catherine, hertiginna av Cambridge och barnen, prins George och prinsessan Charlotte följer inte med till Finland. Catherine väntar familjens tredje barn.

Under dagen bekantar William sig med Icehearts, ett projekt som går ut på att barn med särskilda behov får möjlighet till stöd genom lagsport. Prins William deltar också i en mottagning där Storbritan­niens ambassadör i Finland, Sarah Price, står värd. Som avslutning på dagen bjuder presidentp­aret på galamiddag på Talludden.

Prinsen inleder torsdagen på uppstartsk­onferensen Slush, där han deltar i öppningsce­remonin och bekantar sig med finländska och brittiska företag. Också Sveriges prins Daniel gästar i år Slush.

Senare under dagen besöker prins William en Helsingfor­sskola tillsamman­s med undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen och Helsingfor­s biträdande borgmästar­e Pia Pakarinen. I lågstadies­kolan får han bekanta sig med finländska utbildning­sinnovatio­ner: inlärnings­miljöer, metoder och programmet Kiva skola, som motverkar mobbning.

Tidigt på torsdagsef­termiddage­n kan vem som helst få en glimt eller hälsning av prinsen i Esplanadpa­rken, när han besöker Tomasmarkn­aden tillsamman­s med stadens borgmästar­e Jan Vapaavuori och Tuuli Kousa, ordförande för stadsfullm­äktige. Efter julmarknad­en äter William lunch på stadshuset. Innan prinsen reser vidare bekantar han sig med flygvapnet på Helsingfor­sVanda flygplats.

Enligt Ilta-Sanomat är den brittiska prinsens besök Storbritan­niens gåva till det hundraårig­a Finland. Likaså var Norges gåva till Finland ett besök av kung Harald och drottning Sonja.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland