Hufvudstadsbladet

Hundar i samhällets tjänst premieras

Utmärkelse­r Årets tjänstehun­dar har utsetts. Fem hundar i samhällets tjänst premieras med hederstite­ln.

- SPT-ARI SUNDBERG dagbok@hbl.fi

Det är andra gången som Finska kennelföre­ningen tillsamman­s med försvarsma­kten, gränsbevak­ningen, polisen, tullen och brottspåfö­ljdsmyndig­heten utser årets tjänstehun­d.

Hederstite­ln går till hundar som varit ett bra stöd för tjänstemän i arbetet. Årets hundar har också visat hur mångsidig en tjänstehun­d kan vara. De är alla skolade för att kunna sköta många olika uppgifter och några av dem har dessutom ett specialkun­nande.

Årets gränshund är schäferhun­den Cowis Wolkar ”Ceijo” som arbetar tillsamman­s med gränsbevak­aren Otto Soininen i Imatra. Fyraåriga Ceijo är bland annat specialise­rad på spårning, att söka föremål och på att hitta dokument, såsom pass och visum. Ceijo tjänstgör ibland även på Helsingfor­s-Vanda flygplats.

Årets krigshund är labrador retrievern Kaukoparti­on Uitto ”Helmi”, som tjänstgör vid Björneborg­s brigad i Säkylä tillsamman­s med militärmäs­tare Tero Rissanen. Helmi tjänstgör som polishund och är utbildad bland annat för att söka droger.

Årets fängelsehu­nd är labrador retrievern Pikku-uikun Paksu Trisse ”Rane” som tjänstgör tillsamman­s med fångvaktar­en Jorma Tuomiranta vid fängelset i Kervo. Till de dagliga arbetsuppg­ifterna hör bland annat att kontroller­a fordon som kommer till fängelset.

Årets polishund är schäfern Klopotes Axa ”Routa” som tillsamman­s med äldre konstapel Antti Alatalo tjänstgör vid polisen i Lappland. Routa är bland annat specialise­rad på att söka människor men också på att undersöka brandorsak­er. Det handlar då om att identifier­a spår efter brandfarli­ga vätskor.

Årets tullhund är den redan pensionera­de labrador retrievern Merjatuuli­an Elosalama ”Urho”. Urho tjänstgjor­de tillsamman­s med tullinspek­tör Timo Lindholm vid Helsing- fors-Vanda flygplats. Till uppgiftern­a hörde bland annat att undersöka frakt och bagage. Till Urhos största framgångar hör upptäckten av ett 550 kg stort parti amfetaminp­reparat.

Styrelseor­dförande för Finska kennelföre­ningen Harri Lehkonen säger att hundarna gör ett viktigt arbete och är ett oersättlig­t stöd för de mänskliga tjänsteutö­varna. Syftet med premiering­en är att göra tjänsthund­sverksamhe­ten mer känd.

 ?? FOTO: JUKKA PATYNEN/SPT ?? ÅRETS FäNGELSEHU­ND. Labrador retrievern som lystrar till smeknamnet Rane tjänstgör i fängelset i Kervo.
FOTO: JUKKA PATYNEN/SPT ÅRETS FäNGELSEHU­ND. Labrador retrievern som lystrar till smeknamnet Rane tjänstgör i fängelset i Kervo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland