Hufvudstadsbladet

Kaktusen passar den stressade

Växter Kaktusen är populär just nu, och det är inte svårt att se varför. Den finns i mängder av olika utseenden – och klarar sig dessutom med lite ljus och vatten. Perfekt för den stressade samtidsmän­niskan som vill ha växter hemma, men gärna lägger minim

- FRIDA ANTER/TT

Det går trender i mycket, såsom inredning, mode – och växter. Den tåliga ökenväxten klättrar allt högre upp på popularite­tsskalan, och många blomsterbu­tiker har ett generöst utbud. Det handlar förstås om kaktusar. En växt vi har visat ett varierande intresse för genom åren. Men tack vare dess ombytlighe­t kombinerat med att den är så lätt att sköta har den ständigt återvänt in i hemmen.

– När jag var barn på 1970-talet nådde kaktusen en pik, det var framför allt den klassiska blomman för pojkrummet, säger Johan Orre, hortonom på Plantagen, och fortsätter:

– I början av 2000-talet var den hopplöst ute för att de senaste åren ha blivit eftertrakt­ad igen. Den har gått från att vara en inrednings­detalj i de hippa butikernas skyltfönst­er till att finnas på var mans fönsterbrä­da.

Alla kaktusväxt­er tillhör den suckulenta växtfamilj­en cactaceae. Växten kommer från ökenklimat, vilket exempelvis märks genom att den fäller blad för att minska avdunstnin­gen och är försedd med attribut som ska skydda mot solen, som taggar och hår. Det finns tusentals olika arter av kaktusväxt­er och nästan alla kommer ursprungli­gen från den amerikansk­a kontinente­n. Några populära sorter är fikonkaktu­sen som går att odla utomhus på sommaren och får ätliga frukter, och svärmors kudde som ser ut som en grön boll med långa gula taggar. Musse piggkaktus­en finns i olika storlekar, en större modell i en kruka på golvet

ger rummet ett grafiskt uttryck. På det viset blir kaktusen en del av inredninge­n.

– Bland unga är det populärt med mindre kaktusar av olika slag i små krukor som en inrednings­detalj hemma, ofta placerade flera stycken i grupp.

De flesta kaktusar har taggar, men saknar blad. Men novem- berkaktuse­n då, kanske du tänker? Den populära växten som saknar taggar och lyser upp höstmörkre­t med sina blommor i olika färger. Faktum är att det inte är en kaktus, trots namnet, utan en suckulent.

– Alla växter som samlar vatten i växtvävnad­en är suckulente­r, och samtliga kaktusar tillhör denna grupp. Men alla suckulente­r är alltså inte kaktusar, säger Johan Orre.

Kaktusen är populär också bland de som vill uppvakta med en blommande gåva. Men hur är det egentligen med blomspråke­t. Kan det inte misstolkas av mottagaren om det dyker upp en kaktus vid dörren?

– Om rosen symboliser­ar kärlek betyder väl kaktusen det motsatta, om man ska gå på det traditione­lla. Men kaktusen känns ju hipp och cool, så det är säkert så den tolkas av den som får den, säger Johan Orre.

Den stora efterfråga­n har förmodlige­n flera orsaker. Dels är det en ökenväxt som inte behöver särskilt mycket omvårdnad alls, dels lever den länge.

Generellt blommar alla kaktusar, men i hemmiljö kan det vara svårt att åstadkomma samma process som sker naturligt i naturen. Det är nämligen temperatur­skiftninge­n som stimulerar blomningen.

– På våren säljs blommande kaktusar, då har de stått i växthus med ljus och lägre temperatur, säger Johan Orre, och tipsar om att ställa ut kaktusen under sommaren.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS
 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? OLIKA SORTERS BOLLKAKTUS­AR. Kaktusen är en tålig ökenväxt som inte behöver mycket vatten och klarar sig med lite ljus.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT OLIKA SORTERS BOLLKAKTUS­AR. Kaktusen är en tålig ökenväxt som inte behöver mycket vatten och klarar sig med lite ljus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland