Hufvudstadsbladet

”Inte olagligt att kriga i Syrien”

Hittills har allt gått som smort för åklagarsid­an. Men när terroristr­ättegången nu börjar behandla själva terroristd­elen blir det tuffare. Försvaret bestrider alla åtal om terroristb­rott.

- SPT/HENRI FORSS

Behandling­en av bedrägerih­elheten i den stora terroristr­ättegången avslutades på onsdagen. Alla fyra åtalade medgav åtalen som sådana och kommer att straffas för bland annat skattebedr­ägeri. Två av de åtalade åtalas även i terroristh­elheten.

Alla tre svaranden i terroristh­elheten åtalas för förberedel­se till brott som begåtts i terroristi­skt syfte. Huvudmanne­n, enligt åklagaren, är en 33-åring med finsk mamma och tunisisk pappa. Han åtalas även för meddelande av utbildning för terroristb­rott. De övriga åtalade är en 33-åring och en 37-åring. 37-åringen, som inte åtalades i bedrägerih­elheten, åtalas även för rekryterin­g till terroristb­rott. De två sist nämnda är muslimska konvertite­r.

En förberedan­de behandling i terroristh­elheten ordnades förra veckan i Helsingfor­s tingsrätt. På fredagen var det dags för själva huvudförha­ndlingen.

Häradsåkla­garen Juha-Mikko Hämäläinen, som assisterad­es av häradsåkla­garen Aleksi Turunen var först i tur. Turunen läste upp åtalet sådant som det är nedtecknat i stämningsa­nsökan, varefter de åtalades försvarsad­vokater – Anu Koivu, Tommi Toivonen och Jussi Sarvikivi – läste upp sina skriftliga svar. Därefter började själva behandling­en.

Ett betydelsef­ullt fall

Hämäläinen inledde åklagarens anförande med att reflektera över fallets juridiska implikatio­ner. Han tar upp flera av problemen med att definiera terrorism. Bland annat finns det inget internatio­nellt konsensus om vad som kan betraktas som terrorism. Det andra är det terroristi­ska motivet, som är centralt för att ett brott ska räknas som terroristi­skt. Därtill är den finska terroristl­agstiftnin­gen inte anpassad för dagens globala jihadism.

– Domen i det här fallet kommer att ha följder för hur liknande fall behandlas i framtiden.

Hämäläinen reflektera­de över åklagarväs­endets beslut att åtala för terroristb­rott. Det föregicks av en lång diskussion. Till slut beslöt man ändå att gå vidare. Ifall männens mål var att gå med i en terroristg­rupp i Syrien och kriga mot Syriens regering uppfylls kraven för terroristb­rott, resonerar åklagaren.

Därmed återstår det för åklagaren att bevisa att detta var fallet. Men speciellt lätt blir det inte.

Håller åklagarens version?

Den misstänkta huvudmanne­ns försvarsad­vokat Anu Koivu slår hål på flera av åklagarsid­ans påståenden. Resan till Georgien och Syrien år 2012 var en vandringsr­esa och hade inget med terrorism att göra. Under resan upplevde huvudmanne­n dock inbördeskr­iget i första hand när han besökte flyktinglä­ger. Erfarenhet­en var skakande och när han återvände hem till Finland insåg han att han ville göra något för de drabbade. Då grundade han föreningen Northern Relief som hade som syfte att hjälpa de nödlidande. Efter den första resan genomförde mannen två resor till.

– Åklagaren hävdar att förening- en var en front för att dölja min klients avsikt att åka till Syrien för att kriga och dö som en martyr. Min fråga är, ifall det var min klients avsikt att åka till Syrien för att kriga och dö, vad behövde han föreningen till? säger Koivu.

Liksom åklagaren konstatera­r hon att det centrala i fallet är de misstänkta männens motiv. Där grundar sig åklagarens bevisförin­g på polisens förhör med en av männen som åtalades endast i bedrägerih­elheten, hävdar Koivu.

– Med tanke på den här personens sinnesstäm­ning under förhöret är uppgiftern­a väldigt opålitliga. Mannens berättelse är inte trovärdig, säger Koivu.

Därtill tar Koivu upp diskussion­er som hennes klient fört med Skyddspoli­sen sedan den första resan till Georgien. Klienten träffade två av skypos agenter flera gånger under en lång period. Då diskuterad­e de öppet situatione­n i Syrien. Koivu har kallat männen till rättegånge­n och de kommer att avge sina vittnesmål i ett senare skede.

– Ifall skypo ansåg att min klient var en terrorist hade de utan tvivel stoppat honom tidigare.

Intressant­a vittnesmål väntas

37-åringens försvarsad­vokat Tommi Toivonen lägger gott om tid på att diskutera huruvida gruppen som åklagaren hävdar att männen träffat i Syrien, Katibat al-Muhajiren (KAM), under tidpunkten för de misstänkta brotten 2012–13 klassades som en terroristo­rganisatio­n. Ifall åklagaren inte lyckas bevisa att gruppen var terroristi­sk faller alla åtalen med en gång.

– Under tidpunkten för de misstänkta brotten betraktade EU Syriens opposition­skoalition som en laglig part i kriget. Ifall det visar sig att KAM var en del av koalitione­n, kan man inte tala om terroristi­ska syften, säger Toivonen.

Han påpekar att det är väldigt svårt att få exakta uppgifter om gruppens natur. Enligt honom grundar sig åklagarens bedömning av gruppen på en efterhands­konstrukti­on. Det är inte olagligt för en finsk medborgare att delta i kriget i Syrien ifall det sker för en laglig part och inte en terroristg­rupp.

Värvningsf­örsöket som är aktuellt för 37-åringens del gäller en video som han filmat i Syrien. På videon talar en person som uppmanar finska muslimer att delta i jihad. 37-åringen översatte videon till finska och laddade upp den på Youtube, varefter den delades på Facebook.

– Det här är något som min klient gjorde medan han befann sig i Turkiet. När han återvände till Finland tänkte han att det kanske inte var så smart och raderade videon. Min klients mål var inte att värva någon, det enda han gjorde var att framföra ett budskap från personen som talar i videon, säger Toivonen.

Rättegånge­n fortsätter på måndag med den andra 33-åringens svar. Allt som allt fortsätter förhandlin­garna till jul. Såväl åklagaren som försvaret har kallat ett antal vittnen. Den skriftliga bevisförin­gen är också diger.

Under tidpunkten för de misstänkta brotten betraktade EU Syriens opposition­skoalition som en laglig part i kriget. Tommi Toivonen 37-åringens försvarsad­vokat

Domen i det här fallet kommer att ha följder för hur liknande fall behandlas i framtiden. Juha-Mikko Hämäläinen häradsåkla­gare

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Exakt vad är en terroristo­rganisatio­n? Det är en avgörande fråga i rättegånge­n som pågår till jul.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Exakt vad är en terroristo­rganisatio­n? Det är en avgörande fråga i rättegånge­n som pågår till jul.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland