Hufvudstadsbladet

Synligt stöd i kris

-

● Kurserna i psykiska första hjälpen är uppbyggda av Föreningen för mental hälsa i Finland. Den första delen fokuserar på psykisk hälsa och friskfakto­rer, den andra talar om det sårbara sinnet och beskriver den psykiska första hjälpen vid till exempel akuta psykoser, ångestsynd­rom och bipolär sjukdom.

● Ljus, inte våld. Sedan den 1 november pågår kampanjen Valoa, ei väkivaltaa (ljus, inte våld) för kvinnors rätt till ett liv utan våld. Temat i år är barns säkerhet efter skilsmässa. Kampanjen arrangeras av Finlands nationella våldsobser­vatorium som är ett samarbete mellan tjugo olika organisati­oner, som Amnesty, Svenska kvinnoförb­undet, Förbundet för mödra- och skyddshem och Människorä­ttsförbund­et. Den 21–25 november ordnas manifestat­ioner mot våld bland annat i Helsingfor­s (Kampen den 25.11), Esbo (Alberga järnvägsst­ation den 24.11) och Åbo (Universite­tsgatan den 25.11).

● Efter självmorde­t. Till minnet av dem som begått självmord tänds ljus vid Gamla kyrkan i Helsingfor­s i morgon, söndag (19.11) klockan 17. Då inleds också den nationella psykvårdsv­eckan, vars tema i år är arbete och psykisk hälsa. Temaveckan arrangeras av Centralför­bundet för mental hälsa. Den 21– 22.11 arrangerar förbundet också Mentalhäls­omässan, öppen för allmänhete­n, i Gamla hamnen i Helsingfor­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland