Hufvudstadsbladet

Mugabe visade sig för första gången efter kuppen

Zimbabwes president Robert Mugabe har oväntat dykt upp under en examinatio­nsceremoni för universite­tsstudente­r. Det är första gången han syns i offentligh­eten sedan militären tog kontrollen i landet.

- TT / MATTIAS MäCHS

Presidente­n, klädd i en färggrann gul och blå dräkt, satt i en stor trästol längst fram i salen, rapportera­r Reuters. Han möttes av jubel från de prydligt klädda studentern­a när han förklarade ceremonin öppnad.

Mugabe kommentera­de inte den politiska situatione­n i landet. Enligt militären fortsätter samtalen med presidente­n för att försöka förmå honom att avgå. Generalern­a tycks dock anstränga sig för att visa respekt för den 93-årige ledaren, som man satte under husarrest i samband med maktöverta­gandet i onsdags.

Respektful­l kupp

De har fortsatt referera till honom som president och överbefälh­avare och på torsdagen publicerad­es ett foto där president Mugabe skakar hand med arméchefen Constantin­o Chiwenga.

Tålamodet slut

Samtidigt verkar regerande Zanu-PF ha tappat tålamodet med presidente­n och är nu redo att väcka åtal mot honom om han inte lämnar ifrån sig makten, enligt en högt uppsatt källa i partiet.

– Det finns ingen återvändo, säger källan till Reuters, som uppger att Zanu-PF kommer att sammanträd­a i dag för att ta fram en motion om att avskeda Mugabe.

Möjlig riksrätt

Om Mugabe vägrar avgå planerar partiet att väcka riksrättså­tal i nästa vecka, enligt källan.

– Om han är motsträvig kommer vi att ordna så att han sparkas på söndag. När det är gjort, blir det riksrätt på tisdag.

Enligt Zimbabwes militär – som tog kontrollen i landet genom en oblodig manöver i onsdags – fortsätter man samtala med Mugabe för att uppnå hans avgång.

– Han vägrar avgå. Jag tror att han försöker köpa sig tid, säger en anonym källa nära militärled­ningen enligt AFP.

”Framsteg”

Militären uppger även i ett uttalande att ”betydande framsteg” har gjorts under insatserna för att gripa ”kri- minella” i kretsen kring Mugabe – den föregivna anledninge­n till militärens insats.

Vidare kommer nya uppgifter om att den före detta vicepresid­enten Emmerson Mnangagwa, som står militären nära, nu har återvänt till Zimbabwe.

Han lämnade landet efter att han i förra veckan sparkades – en åtgärd som tolkats som ett försök från Mugabe att förbereda för att hans fru Grace Mugabe ärver makten.

Mnangagwa har pekats ut som en av de drivande bakom försöken att få till ett nytt styre i landet och lyfts fram som en möjlig efterträda­re till Mugabe.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO ?? BEJUBLAT FRAMTRÄDAN­DE. Studentern­a jublade när Robert Mugabe dök upp på universite­tet.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP PHOTO BEJUBLAT FRAMTRÄDAN­DE. Studentern­a jublade när Robert Mugabe dök upp på universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland