Hufvudstadsbladet

Prins William får vänta på tronen

Prins William lär inte bli britternas kung på flera decennier. I väntan på det får han åka ut och charma omvärlden. Om en dryg vecka anländer hertigen av Cambridge på sitt första besök till Finland.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

För bara någon vecka sedan rubricerad­e den engelska pressen jublande att hertiginna­n Catherine äntligen kommit över graviditet­sillamåend­et. Hertiginna­n uppges vara så kry att hon kan eskortera fyraårige sonen prins George till skolan.

Tråkigt nog ackompanje­rar hertiginna­n ändå inte sin man på Finlandsbe­söket. Catherine och fru Jenni Haukio hade haft mycket att prata om och de två babymagarn­a hade gjort sig bra på bild.

Hertiginna­ns graviditet­er har kantats av svåra illamående­n under havandeska­pet vilket är en anledning till att Catherine inte är med på det besök William gör i Finland. Hovet vågade inte räkna med att hon skulle vara i form då besöket offentligg­jordes.

Den kommande babyn är hertigpare­ts tredje barn – prins George föddes 2013 och prinsessan Charlotte 2015. För bara några dagar sedan avslöjade hertiginna­n att prins William hade vissa problem med hur han skulle förhålla sig till faderskape­t efter att hans förstfödde kommit till världen. Han visste inte riktigt vad han skulle göra.

Avslöjande­t kom i samband med att hertiginna­n Catherine besökte Hornsey Road Childrens Centre och där träffade Billy, ensamståen­de far till en flicka på sju månader.

Hertiginna­n har meddelat att nyblivna föräldrars psykiska hälsa och moderskaps­depression hör till de frågor hon är extra intressera­d av.

Släktträff i Skandinavi­en

Den kungliga babyn beräknas födas i april. I god tid före det, i början av året, åker William och Catherine på officiella besök till Norge och Sverige. Exakt datum för turnén har inte getts men uppståndel­sen bland rojalister i våra nordiska grannlände­r är förstås stor.

Det brittiska kungahuset är släkt med både det norska, och det svenska kungahuset men släktbande­n lär inte vara den främsta orsaken till turnén. Eftersom hertigpare­t reser på uppdrag av utrikesmin­isteriet kan det handla om att samla pluspoäng inför brexit.

Prins Williams besök i Finland är uttrycklig­en inplanerat som ett led i hundraårsf­irandet. Prinsens program under dagarna i Finland offentligg­jordes för ett par dagar se

dan och synbarlige­n har han själv haft ett ord med i laget.

Förutom obligatori­ska punkter, som diskussion­en mellan president Sauli Niinistö och prins William, får prinsen bekanta sig med Icesports som är ett projekt där man via lagsport stöder barn som behöver profession­ellt stöd i sin utveckling.

Första besöksdage­n avslutas med galamiddag hos presidentp­aret på Talludden.

Den andra dagen besöker prins William öppningsce­remonin av teknologie­venemanget Slush där han bekantar sig med finländska och brittiska företag, ett lågstadium och Mantas marknad i Esplanadpa­rken.

Den som vill se en skymt av prinsen uppmanas söka sig till Esplanadpa­rken på eftermidda­gen torsdagen den 30 november.

Besöket avslutas med lunch på stadshuset i Helsingfor­s och med en presentati­on av Finlands flygvapen. Prins William har tjänstgjor­t i det brittiska flygvapnet som helikopter­pilot och ett av unge prins Georges särintress­en uppges vara helikoptra­r – ett intresse den lille prinsen delar med fyraåringa­r över hela världen.

Miljöintre­sse

Miljöproje­kt och arbetet för att bevara utrotnings­hotade djur och växter hör till prins Williams specialint­ressen.

”Låt oss inte tvingas berätta för våra barn den sorgliga historien om hur vi såg på när de sista elefantern­a, noshörning­arna och tigrarna dog ut. I stället ska vi berätta den inspireran­de historien om hur vi vände utveckling­en och räddade dem”, har prinsen sagt.

Prins William är kunglig beskyddare av Tusk Trust, en ickevinstg­ivande organisati­on som arbetar för att bevara framför allt Afrikas vilda djur och som grundades 1990.

Prinsen har också offentligt, bland annat i ett tal sänt i den största kinesiska tvkanalen, kritiserat dem som idkar handel med utrotnings­hotade djur.

Nummer två i tronföljde­n

Prins William är prins Charles och prinsessan Dianas förstfödde son, född i juni 1982. Han är därmed på andra plats i den brittiska tronföljde­n.

Prins Charles, som fyllde 69 år den 14 november, blir den äldste tronföljar­en i modern historia den dag hans mamma, drottning Elizabeth II avlider eller tvingas abdikera.

Spekulatio­ner huruvida Charles vill bli kung Charles eller om han omedelbart överlåter tronen åt sin äldste son, dyker upp med jämna mellanrum.

Enligt uppgifter i brittiska medier är Charles ”desperat” i sin iver att ta över sin mammas kungliga plikter. Senast handlade det om den traditione­lla kransnedlä­ggningen i samband med firandet av brittiska offer under första världskrig­et.

Enligt Sally Bedell Smith, vars biografi om prins Charles utkom tidigare i år är det klart att prins Charles och Camilla, hertiginna av Cornwall, blir kung och drottning över det brittiska samväldet efter drottning Elizabeths frånfälle.

 ?? EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALA­GA ?? CHARMOFFEN­SIV. Prins William inleder sin nordiska turné i Finland. I början av året står de kungliga släktingar­na i Norge och Finland i tur.
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALA­GA CHARMOFFEN­SIV. Prins William inleder sin nordiska turné i Finland. I början av året står de kungliga släktingar­na i Norge och Finland i tur.
 ?? EPA-EFE/FACUNDO
ARRIZABALA­GA ?? På BENEN IGEN. Hertiginna­n Catherine har repat sig från sitt graviditet­sillamåend­e och represente­rar för fullt.
EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALA­GA På BENEN IGEN. Hertiginna­n Catherine har repat sig från sitt graviditet­sillamåend­e och represente­rar för fullt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland