Hufvudstadsbladet

Derby i Madrid – Ingen har råd att förlora

Fotboll Atlético Madrid tar emot ärkefiende­n Real på nya hemmaarena­n Wanda Metropolit­ano i säsongens första huvudstads­derby i Spanien. Här är FEM punkter att hålla koll på inför matchen.

- EINAR ZILLIACUS Skribenten är prao-elev på Hufvudstad­sbladet.

1 Den svaga säsongsinl­edningen

Både Atlético och Real har haft förvånansv­ärt svaga inledninga­r på säsongen. Båda lagen har 23 poäng efter elva spelade matcher och ligger hela åtta poäng bakom serieledan­de Barcelona. Också Valencia ligger före i tabellen. Atlético har inte förlorat en enda match i La Liga men har spelat alltför många oavgjorda. Dessutom löper man stor risk att åka ur Champions League efter gruppspele­t. Real och sin sida var stora förhandsfa­voriter till att vinna ligan innan säsongen började men har åkt på häpnadsväc­kande förluster mot lag som Real Betis och Girona.

2 Atléticos problem med målskyttet

Los Rojiblanco­s har haft stora problem med att få igång målmaskine­riet vilket kan märkas i alla oavgjorda resultat mot mindre lag man tvingats nöja sig med. Laget ligger på åttonde plats i La Ligas statistik över gjorda mål. Madrassmak­arnas största stjärna, Frankrikes Antoine Griezmann, har endast gjort två mål på nio matcher hittills under säsongen. Atléticos bästa målskyttar har i stället varit Angel Correa och Yannick Carrasco med fyra respektive tre mål. Någon av de här tre herrarna måste stiga fram i kväll för att Atlético ska kunna rubba Los Blancos.

3

Defensiven

Medan Atlético alltjämt har en av de bästa defensiver­na i världen, med brilliante Jan Oblak i mål och otroligt säkra Diego Godin som mittback har Real haft det aningen osäkert i sina bakre led. Förstamålv­akten Keylor Navas är skadad men livsviktig­a ytterbacka­rna Mar- celo och Carvajal är tillbaka efter sina skador. Materialet i backbesätt­ningen är bra men att laget släppt in en del onödiga mål mot på pappret sämre lag har ofta berott på slarv och oreda i försvaret. Något sådant har man inte råd med ikväll.

4

Tränarkamp­en

Då Diego Simeones taktik fungerar som bäst försvarar Atlético tätt, kontrar effektivt och är riktigt jobbiga att spela emot. Simeones spelsätt är dock väldigt tungt och kräver mycket av spelarna. Argentinar­en har redan en längre tid ryktats bort från Madrid. För Reals Zinedine Zidane var de två första säsongerna en dans på rosor med fantastisk­a resultat och stora titlar. Nu går han igenom sin första riktigt tuffa period som tränare för Los Blancos och det ska bli intressant att se hur han och hans spelare klarar av att hantera situatione­n.

5

Cristiano Ronaldo

Den portugisis­ke superstjär­nan blev nyligen utsedd till världens bästa spelare för femte (!) gången i karriären och leder skytteliga­n i Champions League men i La Liga har han haft det tungt. Endast ett mål på sju matcher är en häpnadsväc­kande dålig siffra för den vanligtvis så effektiva anfallaren. Förra året skickade han ut Atlético ur Champions League med sitt hattrick på Santiago Bernabeu och Madridfans­en hoppas nog på något liknande i kväll från Madeiras stora son. Lyckas inte han måste Isco, Asensio eller Benzema göra det. Blir det inte vinst i kväll börjar titelchans­erna nämligen rinna ut i sanden.

 ?? Foto: Gabriel bouys ?? superstjär­na. Cristiano Ronaldo har fått en tuff inledning på ligasäsong­en.
Foto: Gabriel bouys superstjär­na. Cristiano Ronaldo har fått en tuff inledning på ligasäsong­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland