Hufvudstadsbladet

Jelena Välbe: Stopp, stopp stopp!

Rysslands längdåknin­gschef Jelena Välbe var inte intressera­d av att diskutera dopning.

- MARCUS LINDQVIST

Rysslands landslag kallade till presskonfe­rens inför Gällivarep­remiären i Sverige för att lugna stämningen – bland annat deltar sex dopningsav­stängda ryssar. De är avstängda från OS, men inte av internatio­nella skidförbun­det Fis.

Enligt längdåknin­gschefen är dopningsan­klagelsern­a felaktiga. Ryssland kommer att överklaga.

– Och om internatio­nella skidför- bundet väljer att stänga av våra åkare, då kommer vi att överklaga även det. Om det inte hjälper, då tar vi det till nästa instans, säger Välbe enligt Expressen.

– Vi kommer att slåss för att få rättvisa!

Då konfronter­ar SVT:s reporter Välbe med en fråga om de höga blodvärden­a som ryska skidåkare har haft förut. Bland annat inför OS i Salt Lake City 2002 och Turin 2006. – Stopp, stopp, stopp, säger Välbe. – Jag är bara ansvarig för den period som jag arbetat och den började 2010. Jag kan inte hållas ansvarig för några blodvärden för tio år sen och jag kan inte heller ge några förklaring­ar till det.

Faktum är att Välbe var chefsträna­re för det ryska landslaget 2006. 2010 inledde hon som längdåknin­gs- chef. SVT:s reporter undrade om hon inte var ansvarig 2006.

– Jo, det var jag. Men i alla lag är det möjligt att hitta personer som har höga blodvärden. Framför allt när de varit uppe i bergen. Den person du syftar på fick sen lägre blodvärden och kunde starta i slutet av OS.

SVT:s reporter fortsätter med att förklara att han har uppgifter om fyra ryska längdåkare vars blodvärden var för höga inför OS 2006. Välbe: mycket irriterad vid det här laget.

– Jag vill bara prata om 2014! Alla problem vi har haft nu är kopplade till Sotji och 2014.

OS-guldmedalj­ören Alexander Legkov och silvermeda­ljören Maxim Vylegzjani­n hör till de sex skidåkare som blivit avstängda av internatio­nella olympiska kommittén IOK. Avstängnin­garna anknyter till den ryska dopningshä­rvan, McLarenrap­porten och det rapportera­de fusket i Sotji 2014. Enligt uppgiftern­a ska Ryssland systematis­kt ha dopat sina OS-stjärnor och bytt ut deras urinprover mot rena för att de inte ska åka fast.

 ?? Foto: lehtikuva/kirill kudryavtse­v ?? Inget Os. Alexander Legkov (i mitten), Maxim Vylegzjani­n (t.v.) och Ilja Tjernusov firade en trippelseg­er på 50 km i Sotji. Legkov och Vylegzjani­n har nu blivit avstängda på livstid av IOK.
Foto: lehtikuva/kirill kudryavtse­v Inget Os. Alexander Legkov (i mitten), Maxim Vylegzjani­n (t.v.) och Ilja Tjernusov firade en trippelseg­er på 50 km i Sotji. Legkov och Vylegzjani­n har nu blivit avstängda på livstid av IOK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland